Σήμερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε μια αναμφισβήτητα σημαντική εξέλιξη που εντάσσεται στην εθνική στρατηγική για ενεργειακή ανεξαρτησία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους, συνδυάζοντας παράλληλα προσπάθειες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Η αμερικανική εταιρεία Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των υδρογονανθράκων, εκδήλωσε επίσημο ενδιαφέρον για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, οι οποίες συνορεύουν με θαλάσσια οικόπεδα του διαγωνισμού του 2014.
Το υπουργείο έχει δώσει το πράσινο φως για αυτή την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρόκειται να προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα στην έκδοση της σχετικής απόφασης, καθορίζοντας την ακριβή έκταση και προκηρύσσοντας διεθνή διαγωνισμό. Σύντομα θα αξιολογηθεί και η γεωγραφική επέκταση των ερευνών.
Επιπλέον, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) υπέβαλε σήμερα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Το φυσικό αέριο που σκοπεύουμε να εντοπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε, θεωρείται αναγκαίο καύσιμο-γέφυρα για την Ευρώπη μέχρι το 2050, ενώ η σημασία του θα παραμείνει και μετά από αυτήν την ημερομηνία.
Η αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων είναι καίριας σημασίας για μια βιώσιμη πράσινη μετάβαση, τόσο σε ενεργειακό όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η ενδιαφέρον της Chevron και η παρουσία της ExxonMobil στη χώρα μας σηματοδοτούν την ενίσχυση της πεποίθησης ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε βασικό παίκτη στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ελκυστικό χαρακτήρα της ως επενδυτικού προορισμού.
Αυτή η εξέλιξη αναγνωρίζει επίσης τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ενισχύοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Είναι σημαντικό ότι οι νέες εξελίξεις γίνονται με γνώμονα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα.
Διεύρυνση του νέου περιβαλλοντικού πάρκου του Ιονίου
Δεύτερον, θα απελευθερωθούν ήδη αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές για έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος, με στόχο την επέκταση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του Ιονίου.
Η μελέτη, που πλησιάζει την ολοκλήρωσή της, καλύπτει την θαλάσσια περιοχή από τα Αντικύθηρα έως τις νότιες και δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβάνοντας νησιά όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Λευκάδα, καθώς και τις περιβαλλοντικά σημαντικές Στροφάδες. Για την απελευθέρωση των περιοχών αυτών υπάρχει ήδη συμφωνία με τη μισθώτρια εταιρεία.
Τρίτον, θα επιτραπεί η απελευθέρωση του κοιτάσματος πετρελαίου «Κατάκολο» κοντά στη δυτική Πελοπόννησο, ώστε να συμπεριληφθεί στο νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον από την Chevron υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας τις δυνατότητες της χώρας να καθιερωθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και να διασφαλίσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία.