Ανατρεπτικές Τιμές: Ρεύμα πάνω από 730 ευρώ!

Σήμερα, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 183 ευρώ. Ωστόσο, κατά τις απογευματινές ώρες, όταν οι ΑΠΕ θα μειώσουν τη δραστηριότητά τους, η τιμή μπορεί να εκτιναχθεί στα 733,65 ευρώ, επιστρέφοντας σε επίπεδα που θυμίζουν παλιές δύσκολες εποχές.

Συνολικά, οι γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουγγαρία βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, με τη μέση χονδρική τιμή να είναι υψηλότερη από εκείνη της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αγορά διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στις μέγιστες τιμές. Για παράδειγμα, η Ουγγαρία έχει μέση τιμή 206 ευρώ χωρίς να ξεπερνά τα 600 ευρώ ημερησίως, ενώ η Σερβία, με μέση τιμή 254 ευρώ, έχει μέγιστη τιμή στα 614 ευρώ, και αυτή συμβαίνει το απόγευμα.

ΡΕΥΜΑ 19 11

Την Παρασκευή, το υπουργείο Ενέργειας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με στελέχη της Κομισιόν, η οποία θα έχει περισσότερο ενημερωτικό χαρακτήρα σχετικά με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης. Το πλάνο αυτό εστιάζει στην αναβίωση του Μηχανισμού που είχε εφαρμοστεί κατά την τελευταία ενεργειακή κρίση, περιλαμβάνοντας την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος.

Υπάρχουν δύο βασικά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση. Το πρώτο αφορά το εύρος του πλαφόν, αν θα περιλαμβάνει όλα τα καύσιμα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, ή μόνο το φυσικό αέριο, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την τρέχουσα κατάσταση, καθώς οι τιμές του παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τον τελευταίο χρόνο.

Το δεύτερο σημείο σχετίζεται με το σύστημα επιδοτήσεων. Κατά την διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, τα έσοδα από το πλαφόν που επιβλήθηκε στη χονδρική, κατευθύνονταν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στη συνέχεια μετατρέπονταν σε επιδοτήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενώ για τα νοικοκυριά φαίνεται ότι η στήριξη δεν αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια, αυτή που αφορά τις επιχειρήσεις θεωρείται κρατική ενίσχυση, η οποία δεν καλύπτεται πλέον από το προηγούμενο έκτακτο καθεστώς. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με αναφορές, οι επιχειρήσεις θα στηριχθούν, οπότε αναζητείται η κατάλληλη νομική φόρμουλα. Οι προσδοκίες είναι ότι ακόμα και με την εφαρμογή του πλαφόν χωρίς επιδότηση, θα υπάρχει οικονομικό όφελος.

TTF 18 11

Η κατάσταση σχετικά με το φυσικό αέριο περιπλέκει τη συνολική εικόνα. Παρόλο που οι τιμές του είναι αισθητά χαμηλότερες από τις προηγούμενες κρίσεις, παραμένουν μακριά από τις κανονικές τους τιμές πριν το 2021, ενώ παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις.

Σύμφωνα με την Trading Economics, οι ευρωπαϊκές συμβάσεις μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο έχουν ξεπεράσει τα 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023. Αυτό οφείλεται σε πιο κρύες καιρικές προβλέψεις και μειωμένες προμήθειες από τη Νορβηγία. Οι τελευταίες καιρικές προβλέψεις για τον Δεκέμβριο δείχνουν ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες ενδέχεται να ενισχύσουν τη ζήτηση και να οδηγήσουν σε γρηγορότερη εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που αυτή τη στιγμή είναι κάτω από το 91% γεμάτα.

light bulb 4297386 1280

Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι ροές φυσικού αερίου από τη Νορβηγία μειώθηκαν τη Δευτέρα λόγω διακοπών στα κοιτάσματα Aasgard και Oseberg, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την τροφοδοσία. Επίσης, η αυστριακή εταιρεία OMV ανέφερε ότι η ρωσική Gazprom θα σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου, αν και οι ροές από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας παρέμειναν σταθερές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα