Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί μία από τις πιο καίριες και αναπτυσσόμενες πηγές ενέργειας, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με στοιχεία, για το 2024, αναμένεται να αντιστοιχεί σε περίπου 19% του ενεργειακού μείγματος της χώρας.
Στο παρακάτω διάγραμμα από το Visual Capitalist, απεικονίζονται οι κύριες πηγές εμπλουτισμένου ουρανίου για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες των ΗΠΑ το 2023, εδραιωμένα σε δεδομένα από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ.
Η μέτρηση γίνεται σε Μονάδες Διαχωριστικής Εργασίας (SWU), οι οποίες καθορίζουν την ενέργεια που απαιτείται για τη διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου.
Προμηθευτές
Η παραγωγή ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε την κορύφωσή της το 1980, ενώ οι εγχώριες αγορές κορυφώθηκαν το 1981. Από το 1992, σχεδόν όλο το ουράνιο που αγοράζουν οι αμερικανικοί φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας εισάγεται.
Σήμερα, οι Η.Π.Α. εξαρτώνται από ξένες πηγές για το 71,7% του εμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιούν, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν εγχώριους πόρους.
Η Ρωσία εξάγει το 27,2% του εμπλουτισμένου ουρανίου, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο ξένο προμηθευτή για τους αμερικανικούς μη στρατιωτικούς αντιδραστήρες.
Ακολουθούν, με 12%, η Γαλλία, 8% οι Κάτω Χώρες και 7% το Ηνωμένο Βασίλειο.
Είναι προφανές πως, βλέποντας τα δεδομένα, οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη να επαναστατήσουν τη σχέση τους με τη Ρωσία στο μέλλον, κάτι που φαίνεται ότι προγραμματίζει ο Trump με τις προτάσεις του.
Παράλληλα, αναδεικνύεται η ανάγκη για τις ΗΠΑ να αποφύγουν τη διατήρηση δύο μεγάλων μετώπων (Κίνα και Ρωσία) ταυτόχρονα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά ζητήματα.
Ρωσία: Περιορισμός Εξαγωγών
Τον Νοέμβριο του 2024, η Ρωσία προχώρησε σε περιορισμό των εξαγωγών εμπλουτισμένου ουρανίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας ανησυχίες για την πιθανότητα ελλείψεων στις προμήθειες ενέργειας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που χρησιμοποιούν πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Οι περιορισμοί αυτοί ήταν αντίκτυποι της πρόσφατης απαγόρευσης από την Ουάσινγκτον στις εισαγωγές ρωσικού ουρανίου, που επισημοποιήθηκε νωρίτερα φέτος.
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας εμπλουτισμένου ουρανίου και στις Κίνα, Νότια Κορέα και Γαλλία.