Σοκ στην εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ενός σοβαρού περιστατικού σε Λύκειο του Ζωγράφου, όπου δύο 17χρονοι μαθητές φέρονται να διακινούσαν παραποιημένες φωτογραφίες με γυμνό περιεχόμενο, στις οποίες απεικονίζονταν μία συμμαθήτριά τους και άλλες ανήλικες μαθήτριες. Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν η 17χρονη κατήγγειλε το περιστατικό στη διεύθυνση του σχολείου, οδηγώντας σε άμεση διερεύνηση.

Αρχικά, οι δύο μαθητές αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ωστόσο, έπειτα από επίμονη ανάκριση, ομολόγησαν ότι διέδιδαν τις παραποιημένες φωτογραφίες μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια, κατά τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων των δύο εφήβων, εντόπισε πληθώρα φωτογραφιών μαθητριών του λυκείου – όχι αποκλειστικά γυμνές – και ενημέρωσε τις μαθήτριες για την ύπαρξη του υλικού. Τουλάχιστον πέντε μαθήτριες αναγνώρισαν τον εαυτό τους στις φωτογραφίες, επισημαίνοντας ότι κάποιες είχαν ληφθεί από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media, ενώ άλλες φαίνεται να είχαν τραβηχτεί χωρίς την άδειά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φωτογραφίες είχαν υποστεί επεξεργασία, με αποτέλεσμα οι μαθήτριες να εμφανίζονται γυμνές ή ημίγυμνες.

Οι δύο 17χρονοι παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποίησαν τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να δημιουργήσουν το παράνομο και ψευδές πορνογραφικό υλικό, ισχυριζόμενοι όμως ότι το αντάλλασσαν μόνο μεταξύ τους και δεν το διέδιδαν ευρύτερα. Άμεσα ενημερώθηκε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΤΔΕΕ) Ζωγράφου, το οποίο προχώρησε στη σύλληψη των δύο μαθητών, καθώς και των γονέων τους για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου. Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης διακίνησης παράνομου υλικού μέσω διαδικτύου και την προστασία των θυμάτων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατασχέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα των δύο εφήβων και απεστάλησαν στη ΔΕΕ για εξέταση και ανάκτηση δεδομένων. Οι δύο 17χρονοι οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπου και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, εν αναμονή της περαιτέρω εξέλιξης της υπόθεσης. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδικτυακό περιβάλλον, ιδίως για τους ανηλίκους, καθώς και τη σημασία της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ σχολείου, οικογένειας και αρμόδιων αρχών για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο για ανηλίκους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κοινωνία.