Ένας φόρος τιμής στην πρωτοπόρο ιατρό Βικτωρία Μαργαριτοπούλου, την πρώτη γυναίκα γιατρό που εγγράφηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) το 1924, ανοίγοντας το δρόμο για τις επόμενες γενιές γυναικών γιατρών στην Ελλάδα.
Η Πρώτη Γυναίκα Γιατρός στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμούμε τη Βικτωρία Μαργαριτοπούλου, μια γυναίκα που γεννήθηκε στην Κομοτηνή και άφησε το στίγμα της ως δασκάλα και μια από τις πρώτες γυναίκες γιατρούς στην Ελλάδα. Η κληρονομιά της διατηρείται ζωντανή μέσα από τα ιστορικά αρχεία της πόλης της και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).
Η Βικτωρία Μαργαριτοπούλου κατέγραψε μια ιστορική στιγμή το 1924, όταν έγινε η πρώτη γυναίκα γιατρός μέλος του ΙΣΘ. Αυτό το γεγονός σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής, ενθαρρύνοντας και άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν το ιατρικό επάγγελμα. Έτσι, λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αριθμός των γυναικών γιατρών στη Θεσσαλονίκη είχε φτάσει τις 12. Σήμερα, έναν αιώνα μετά, ο ΙΣΘ αριθμεί 4.384 γυναίκες μέλη, επί συνόλου 9.565.
Τα Πρώτα Χρόνια στην Κομοτηνή
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Κομοτηνή, τότε γνωστή ως Γκιουμουλτζίνα, ήταν ένα κέντρο μάθησης όπου οι νέοι ακολουθούσαν ανώτερες σπουδές στην Αδριανούπολη και διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Σε αυτό το περιβάλλον γεννήθηκε η Βικτωρία, κόρη του Κωνσταντίνου Μαργαριτόπουλου και της Αμαλίας Σακελλαρίδου. Είχε τρεις αδελφές, τη Φανή, τη Μαριάνθη και τη Χρυσούλα, και έναν αδελφό, τον Μαργαρίτη.
Ο Νίκος Νίτσας, πρόεδρος του ΙΣΘ και εγγονός της Μαριάνθης, της μικρότερης αδελφής της Βικτωρίας, ανέφερε ότι η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη λόγω των πιέσεων που δέχονταν από τους Βούλγαρους, οι οποίοι επηρέασαν την παραγωγή μεταξιού.
Αναγνώριση και Ευγνωμοσύνη
Η αφοσίωση και οι ιατρικές γνώσεις της Βικτωρίας Μαργαριτοπούλου αναγνωρίστηκαν ευρέως, όπως μαρτυρά και η παρακάτω δήλωση:
«Θεωρῶ καθῆκόν μου, ὅπως καὶ δημοσίᾳ, ἐκφράσω τὰς ἀπείρους μου εὐχαριστίας πρὸς τὴν διακεκριμένην ἰατρὸν τῆς πόλεως, Δ/νίδα Βικτωρίαν Μαργαριτοπούλου, διὰ τὴν ἐκ βεβαίου κινδύνου σωτηρίαν τῆς συζύγου μου, ὡς καὶ διὰ τὰς ἐν γένει προσφερθεῖσας ἰατρικὰς περιθάλψεις».
Η Συνέχεια της Γυναικείας Παρουσίας στην Ιατρική
Μετά την Βικτωρία, και άλλες γυναίκες γιατροί άρχισαν να δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, όπως η Ροζαλία Φιλήτρα, η Μ. Λεκατσά, η Ζ. Μπολα, η Αρίστη Ευνουχίδου/Παγιατάκη και η Αγγελική Τσάκωνα. Η ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ αύξησε σημαντικά τον αριθμό των γυναικών γιατρών.
Σήμερα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποτελείται από 4.384 γυναίκες και 5.181 άνδρες, επισημαίνει ο κ. Νίτσας.
Η Βικτωρία Μαργαριτοπούλου απεβίωσε στις 7 Ιανουαρίου 1954, αφήνοντας ως κληρονομιά την αφοσίωσή της στην ιατρική και την έμπνευση που προσέφερε στις επόμενες γενιές γυναικών γιατρών στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.