Ανησυχία στην ΕΥΠ για τις αγορές ακινήτων από Τούρκους στα σύνορα. Τι αποκαλύπτει έρευνα και τι ζητούν βουλευτές…
Ανησυχία για τις Τουρκικές Επενδύσεις σε Ακίνητα στα Σύνορα
Σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) η αυξανόμενη δραστηριότητα της αγοράς ακινήτων από Τούρκους πολίτες σε περιοχές του Έβρου, στα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγοραστές από την Τουρκία φαίνεται να επενδύουν ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνται κρίσιμες για την εθνική άμυνα.
Ερώτηση Βουλευτών και Προβληματισμοί
Έντεκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους. Ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αναφέροντας καταγγελίες για εποικισμό του βόρειου Έβρου από μουσουλμάνους και για αγορές στρατηγικών σημείων, ακόμα και σε αμυντικά ευαίσθητα σημεία της νησιωτικής και χερσαίας Ελλάδας.
Αγορές Ακινήτων και Νομικό Πλαίσιο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, κάθε χρόνο άνω των 1000 ακινήτων αγοράζονται από Τούρκους υπηκόους, κυρίως στον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αυτή η κατάσταση έχει σημάνει συναγερμό στην ΕΥΠ, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε το 2011, επιτρέπει την αγορά ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές από νομικά πρόσωπα, αρκεί η έδρα των εταιρειών να βρίσκεται στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος εστιάζεται στην έδρα της εταιρείας και όχι στην εθνικότητα των φυσικών προσώπων που την απαρτίζουν.
Η Άποψη των Συμβολαιογράφων
Ο συμβολαιογράφος Ροδόπης, Χρήστος Τερζίδης, επισημαίνει ότι άτομα με υπηκοότητα τρίτης χώρας, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές, μπορούν να συστήσουν εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα ή στην ΕΕ και να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτου στο όνομα της εταιρείας. Ο ίδιος εκτιμά ότι για να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος και προστασία των εθνικών συμφερόντων, θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.
Αλλαγή του Θεσμικού Πλαισίου
Ο κ. Τερζίδης τονίζει ότι η ελληνική πολιτεία έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση, εφόσον κρίνει ότι διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα, τροποποιώντας το νόμο που ισχύει από το 2011.