Τουρκικός Σεισμός: Θαλάσσια Κύματα Απειλούν Ελλάδα;

Μετά την πρόσφατη έξαρση σεισμικών δονήσεων στην περιοχή της Σαντορίνης, το τουρκικό Αστεροσκοπείο Καντίλλη εξέδωσε προειδοποίηση για ένα δυνητικά ανησυχητικό σενάριο που αφορά το Αιγαίο Πέλαγος.

Συγκεκριμένα, το αστεροσκοπείο προειδοποιεί για την πιθανότητα δημιουργίας κυμάτων τσουνάμι, τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν τις τουρκικές ακτές εντός μίας ώρας από έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 έως 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αιγαίο.

Η Διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Καντίλλι και του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi (KRDAE), καθηγήτρια Δρ. Nurcan Meral Özel, αναφέρθηκε στην πιθανότητα ισχυρών σεισμών τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τονίζοντας ότι παρακολουθούν στενά τη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες.

Η Δρ. Özel επισήμανε ότι περισσότεροι από 100 σεισμοί της τελευταίας εβδομάδας είχαν μέγεθος 4 Ρίχτερ και άνω, προσθέτοντας: «Από το 2012, το Παρατηρητήριο Καντίλλι παρέχει προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε 13 χώρες και 16 φορείς στην περιοχή της UNESCO, συμπεριλαμβανομένης της Μαύρης Θάλασσας. Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στις θάλασσές μας ή στις δυτικές ακτές, το Παρατηρητήριο Καντίλλι θα εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι, η οποία θα σταλεί στην AFAD (Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων). Δεν ερευνούμε μόνο τους σεισμούς, αλλά και την πιθανότητα ανόδου της στάθμης του νερού και δημιουργίας κυμάτων τσουνάμι που θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές μας.»

Η Δρ. Özel εξήγησε ότι οι σεισμοί στο Αιγαίο συνδέονται με ιδιαίτερες τεκτονικές δομές και ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από κάθετα ρήγματα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας τσουνάμι.

Σαντορίνη

Αναφερόμενη σε ιστορικά δεδομένα σεισμών των τελευταίων 50 ετών, η Δρ. Özel συνέχισε:

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ένας πολύ μεγάλος σεισμός που προκάλεσε σημαντικό τσουνάμι και μεγάλες ζημιές, με μέγεθος 7,7-7,8 Ρίχτερ. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι τα κύματα του τσουνάμι έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο. Ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το 2011-2012, όπου υπήρξε σεισμική έξαρση και ηφαιστειακή δραστηριότητα.»

Πιθανότητα Τσουνάμι

Η Δρ. Özel τόνισε ότι οι περιοχές στο Αιγαίο που μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι είναι γνωστές και ότι γίνεται επεξεργασία σεναρίων σεισμών.

Επεσήμανε ότι ένας σεισμός μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, με τα κύματα να φτάνουν στις τουρκικές ακτές σε περίπου μία ώρα. Η άνοδος της στάθμης του νερού θα μπορούσε να φτάσει από μισό έως ένα μέτρο.

Παρόλα αυτά, η Δρ. Özel θεωρεί έναν σεισμό στον Μαρμαρά πιο πιθανό: “Η περίοδος επανάληψης των σεισμών στον Μαρμαρά είναι μεταξύ 250 και 300 ετών. Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τους ιστορικούς σεισμούς στον Μαρμαρά είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλες περιοχές.” Η εστίαση παραμένει στην ετοιμότητα και την παρακολούθηση των εξελίξεων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των ακτών της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου πελάγους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα