Συναγερμός στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Πιθανή πρόκληση έντασης από την Τουρκία λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ
Έντονη ανησυχία επικρατεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με πιθανή κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Άγκυρας, εξαιτίας της διαδικασίας πόντισης του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, ένα έργο μείζονος σημασίας όχι μόνο για τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και για το Ισραήλ, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, τουρκική κορβέτα κλάσης Burak εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 20 ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος «NG Worker», το οποίο διενεργεί τις απαραίτητες εργασίες και γεωλογικές έρευνες για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού ενεργειακού έργου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενόψει πιθανής κλιμάκωσης της έντασης, ειδικά όταν το σκάφος «Ievoli Relume», που αποτελεί κρίσιμο κομμάτι του ερευνητικού προγράμματος, κατευθυνθεί ανατολικότερα της Κάσου και πλησιάσει τα διεθνή ύδατα της περιοχής, πλησίον στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την δυνητική ΑΟΖ της Κύπρου, περιοχές που έχουν οριοθετηθεί με βάση τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Η στρατηγική της Άγκυρας φαίνεται να εστιάζει στην παγίωση της παρουσίας των πολεμικών πλοίων της σε κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιεί η Ελλάδα πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, μια τακτική που έχει ως στόχο την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και την δημιουργία τετελεσμένων. Ως απάντηση, ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε πιθανό σενάριο. Στην Αθήνα τονίζουν με έμφαση ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε περιοχές που υπάγονται στην ελληνική κυριαρχία ή σε περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και η επιθετική ρητορική της μπορεί να οδηγήσουν σε νέα ναυτικά επεισόδια και σε αύξηση της παρουσίας του τουρκικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αντιμετωπίζοντας την προοπτική νέων εντάσεων και πιθανών τουρκικών προκλήσεων, η Ελλάδα ενισχύει την ετοιμότητά της, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη αναπτύξει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα πρόσφατα περιστατικά νοτίως της Κάσου. Σύμφωνα με έγκυρες στρατιωτικές πηγές, με την αναχώρηση του «Ievoli Relume» για τη νέα του πορεία, θα τεθεί σε εφαρμογή πλάνο διακριτικής συνοδείας από ελληνικές ναυτικές μονάδες. Η ρητή εντολή που έχει δοθεί στα πληρώματα είναι η αποφυγή οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας. Παράλληλα, οι ελληνικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, ιδίως εάν παρατηρηθεί αισθητή αύξηση της τουρκικής ναυτικής δραστηριότητας στην περιοχή ενδιαφέροντος.
Ένα κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής της Αθήνας αποτελεί η συνεχής ενημέρωση και ο στενός συντονισμός με συμμάχους και εταίρους, όπως η Γαλλία, καθώς και με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, όπως το Ισραήλ. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, δίνοντας προτεραιότητα στην αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων. Άλλωστε, η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου παραμένει ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας, εδραιώνοντας την οικονομική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.