Το κορυφαίο εργαστήριο του κόσμου αποκαλύπτει τις νέες του προτεραιότητες

Μια ματιά στο εσωτερικό του CERN και τον αντίκτυπό του στην καθημερινότητά μας. Ο Κωνσταντίνος Φουντάς, Πρόεδρος του Συμβουλίου CERN, μοιράζεται πολύτιμες πληροφορίες και συμβουλές για τους Έλληνες επιστήμονες.

Τι συμβαίνει στο CERN και γιατί μας αφορά;

Ο κ. Φουντάς, σε συζήτηση στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τόνισε ότι στο CERN συμβαίνουν πολλά που δεν είναι ευρέως γνωστά. Εξήγησε, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Αϊνστάιν και της γενικής θεωρίας σχετικότητας, πως η βασική έρευνα έχει απροσδόκητες αλλά κρίσιμες εφαρμογές. “Χωρίς τη γενική θεωρία σχετικότητας σήμερα δεν θα υπήρχε το GPS“, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της βασικής επιστημονικής έρευνας.

Η αλληλεπίδραση CERN και Βιομηχανίας

Ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας του CERN είναι η συνεργασία με την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Όταν το CERN αναπτύσσει κάτι καινοτόμο, αναθέτει τα συμβόλαια σε ευρωπαϊκές εταιρείες, δημιουργώντας έναν κύκλο ανάπτυξης και εξέλιξης.

ywAAAAAAQABAAACAUwAOw==

Brain Drain: Η πρόκληση της Κίνας

Ο κ. Φουντάς προειδοποίησε για τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει τον δικό της επιταχυντή. Αν δεν δοθεί προσοχή, υπάρχει κίνδυνος brain drain από την Ελλάδα προς την Κίνα και όχι μόνο προς την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, τόνισε ότι κορυφαίοι Αμερικανοί φυσικοί εξακολουθούν να έρχονται στην Ευρώπη για να συμμετάσχουν σε σημαντικά προγράμματα.

CERN: Ένας μαγνήτης για νέους επιστήμονες

Το CERN λειτουργεί ως “μαγνήτης” για νέους που επιθυμούν να κάνουν τη διαφορά. Εκεί μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το CERN δεν απασχολεί μόνο φυσικούς, αλλά και μηχανικούς, νομικούς και άλλους ειδικούς. Από τους 150 Έλληνες που εργάζονται στο CERN, οι περισσότεροι είναι μηχανικοί.

Συμβουλές για νέους επιστήμονες

Ο κ. Φουντάς έδωσε συμβουλές στους νέους επιστήμονες, τονίζοντας τη σημασία της απόκτησης πολλαπλών δεξιοτήτων και της αξιοποίησης των ευκαιριών. Τους συμβούλεψε να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τεχνολογία και να αποφεύγουν τους “παράπλευρους δρόμους” και τα πράγματα που υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους.

Η επιστροφή των Ελλήνων της κρίσης

Εκτίμησε ότι οι περισσότεροι νέοι που έφυγαν από την Ελλάδα κατά την εποχή της κρίσης πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν. Γι’ αυτό, το σημαντικότερο είναι να πειστούν όσοι βρίσκονται ακόμη στη χώρα να παραμείνουν. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ενίσχυση των start-ups, αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια και στήριξη της βασικής έρευνας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα