Αναμένοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ για τον νέο φορολογικό νόμο…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μάχη για το τεκμαρτό εισόδημα
Μία κρίσιμη συζήτηση έλαβε χώρα στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου εξετάστηκαν επτά προσφυγές Δικηγορικών Συλλόγων και άλλων σημαντικών επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων. Αντικείμενο της διαμάχης ήταν η απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, που ουσιαστικά αφορά τον προσδιορισμό φόρου με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.
Η αμφισβητούμενη απόφαση εδράζεται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος εισήγαγε το αμφιλεγόμενο σύστημα τεκμαρτού προσδιορισμού του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για όσους ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τις εισηγήσεις στις υποθέσεις ανέλαβαν οι έμπειρες σύμβουλοι Επικρατείας Κωνσταντίνα Λαζαράκη και Βασιλική Μόσχου.
Οι ενστάσεις των ελευθέρων επαγγελματιών
Οι δικηγόροι, εκπροσωπώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, τόνισαν με έμφαση ότι ο επίμαχος φορολογικός νόμος προσκρούει στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ παράλληλα παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Υποστήριξαν ότι ο νόμος οδηγεί σε αδιέξοδο πολλούς επαγγελματίες, ιδίως τους νεοεισερχόμενους στην αγορά.
Επιπλέον, οι δικηγόροι επισήμαναν ότι ο νόμος δημιουργεί δυσανάλογη αρνητική μεταχείριση για τα χαμηλά εισοδήματα, πλήττοντας ιδιαίτερα τους νέους δικηγόρους.
Έγινε επίσης λόγος για άνιση μεταχείριση μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουν συσταθεί περίπου 190 δικηγορικές εταιρείες, κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, με σκοπό την αποφυγή του συγκεκριμένου φορολογικού νόμου, καθώς στις εταιρείες αναγνωρίζονται ζημίες.
Η υπεράσπιση του νόμου από το Δημόσιο
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Δημοσίου υπεραμύνθηκαν σθεναρά την ορθότητα του φορολογικού νόμου, υπογραμμίζοντας ότι εξυπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον και έχει ως στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ένα αίτημα που προέρχεται από την κοινωνία. Επιπλέον, ανέφεραν ότι ανάλογο φορολογικό μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν, το 1986.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα μέλη της Ολομέλειας του ΣτΕ υπέβαλαν μια σειρά ερωτήσεων στους 15 δικηγόρους που παραστάθηκαν, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των επιχειρημάτων των δύο πλευρών. Ο κ. Πικραμμένος, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι και πάρεδροι έθεσαν πολυάριθμα ερωτήματα τόσο προς τους συνηγόρους των ελευθέρων επαγγελματιών όσο και προς τους εκπροσώπους του Δημοσίου.
Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται να εκδώσει τις αποφάσεις του σε μεταγενέστερο χρόνο.
Κινητοποιήσεις έξω από το ΣτΕ
Την ίδια ημέρα, έξω από το κτίριο του ΣτΕ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) είχε κηρύξει καθολική αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Οι δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά απείχαν από τα καθήκοντά τους, ακολουθώντας τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των αντίστοιχων Δικηγορικών Συλλόγων.