Μια ανησυχητική ανακοίνωση έκανε ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου μέσω των κοινωνικών του δικτύων, ξεκαθαρίζοντας ότι πλησιάζει ένας σημαντικός σεισμός στη Σαντορίνη.
«Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή δεν μειώνεται, αλλά αντίθετα αυξάνει», τόνισε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού για το ενδεχόμενο σεισμικών φαινομένων.
«Ο σεισμικός χώρος επεκτείνεται προς τα βόρεια-ανατολικά και είναι σαφές ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1956, ενεργοποιείται εκ νέου», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης.
Αναφορά στην ανάρτηση του Άκη Τσελέντη
«Δυστυχώς, η σεισμική δράση αυξάνεται συνεχώς. Μόνο μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν περισσότερες από 40 σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ. Η κατάσταση είναι ανησυχητική και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», υπογράμμισε.
«Η τρέχουσα δραστηριότητα δείχνει προσεισμική ακολουθία και όσο καθυστερεί ο κύριος σεισμός, το αναμενόμενο μέγεθός του αυξάνεται. Σε περίπτωση που συμβεί, υπάρχει το σενάριο οι δονήσεις να φτάσουν σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα του 1956», προειδοποίησε.
«Δυστυχώς, το νησί της Σαντορίνης έχει υποστεί σημαντικά πολεοδομικά λάθη, καθώς έχουν δοθεί άδειες δόμησης για μεγάλες κατασκευές σε επικίνδυνες περιοχές, επηρεασμένες από τουριστικά συμφέροντα», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη δραστηριότητα των ηφαιστείων, τα ηφαίστεια της Σαντορίνης και του Κολούμπο παραμένουν ενεργά, γεγονός που πιθανότατα σχετίζεται με την αυξημένη σεισμικότητα της περιοχής.
«Σε τέτοιες καταστάσεις, καλώ τους πολιτικούς να μην κάνουν πρόωρες εκτιμήσεις και να επιτρέψουν στους επιστήμονες να ολοκληρώσουν την έρευνά τους», κατέληξε ο Τσελέντης. «Αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε, πρέπει να σταθούμε ενάντια στις πολεοδομικές παρανομίες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων», είπε με νόημα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και υπάρχουν πιθανότητες να εκτονωθούν οι εντάσεις με μεσαίου μεγέθους σεισμούς, η προσοχή πρέπει να επικεντρώνεται στο χειρότερο σενάριο. Η προστασία των ανθρώπινων ζωών είναι πρωταρχικής σημασίας, ξεκαθάρισε ο σεισμολόγος.
«Η Κεφαλονιά, που έχει πιο έντονη σεισμικότητα από τη Σαντορίνη, προσφέρει καλύτερες συνθήκες δόμησης», είπε χαρακτηριστικά. «Ελπίζω κάποια μέρα να μπορέσουμε να πούμε το ίδιο για όλη την Ελλάδα», κατέληξε.
(**) Η προηγούμενη ανάρτησή μου παρακολούθησε πάνω από 500,000 άτομα, και σας ευχαριστώ που με διαβάζετε. Υπόσχομαι να συνεχίσω να σας ενημερώνω με ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.»