Πάτρα: Τραγωδία με θάνατο φοιτητή από μηνιγγίτιδα – Έρευνα ΕΟΔΥ για την προέλευση

Σοκ και θλίψη στην Πάτρα μετά την τραγική απώλεια ενός 20χρονου φοιτητή από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα. Ο ΕΟΔΥ στέλνει άμεσα ειδικό κλιμάκιο, ενώ η ανησυχία μεγαλώνει ενόψει του καρναβαλιού και της μαζικής προσέλευσης επισκεπτών.

Η τραγική εξέλιξη της ασθένειας

Ο νεαρός φοιτητής, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολούθησε κανονικά τα μαθήματά του τη Δευτέρα. Επιστρέφοντας στο σπίτι του, όπου διέμενε με την αδελφή του, άρχισε να αισθάνεται έντονη αδιαθεσία. Εμφάνισε υψηλό πυρετό, ενώ η αδελφή του παρατήρησε μελάνιασμα στο δέρμα του και έντονη κόπωση. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα Επείγοντα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Δυστυχώς, η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία, και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Το Πανεπιστήμιο, όπως αναφέρθηκε, έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, όπως η ιχνηλάτηση των επαφών του φοιτητή και η αναβολή της εξεταστικής περιόδου.

Τι είναι η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα; Συμπτώματα, επιπλοκές και πρόληψη

Η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία, ειδικά η κεραυνοβόλος μορφή της, είναι μία σπάνια αλλά άκρως επικίνδυνη λοίμωξη που μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα, ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους. Περίπου το 25% των περιπτώσεων μηνιγγίτιδας οφείλεται σε μηνιγγιτιδόκοκκο, ενώ στο 50% των περιπτώσεων μηνιγγίτιδας συνυπάρχουν στοιχεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμίας. Ένα σημαντικό στοιχείο που δυσχεραίνει την έγκαιρη διάγνωση είναι ότι τα αρχικά συμπτώματα είναι συχνά μη ειδικά.

Η λοίμωξη από μηνιγγιτιδόκοκκο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα σύνδρομα, με τις πιο σοβαρές μορφές να είναι η οξεία μηνιγγιτιδοκοκκαιμία και η κεραυνοβόλος πορφύρα, η οποία εμφανίζεται στο 15-25% των περιπτώσεων μηνιγγοκοκκαιμίας.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κεραυνοβόλου μηνιγγιτιδοκικής λοίμωξης είναι η νέκρωση των άκρων, ιδίως στα δάχτυλα. Κατά την οξεία φάση της λοίμωξης, ενδέχεται να εμφανιστούν αιμορραγίες, επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, περιτονίτιδα και νεφρικά έμφρακτα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Πιο σπάνια, μπορεί να υπάρξουν και νευρολογικές επιπλοκές, όπως πάρεση κρανιακών νεύρων, υποσκληρίδια συλλογή, εγκεφαλικό απόστημα, αταξία, επιληπτικές κρίσεις, τύφλωση και υδροκεφαλία. Στα παιδιά, η συχνότερη νευρολογική συνέπεια είναι η κώφωση, η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό 5-10%.

Δυστυχώς, η θνητότητα της κεραυνοβόλου σηψαιμίας παραμένει υψηλή, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας το 15-20%.

Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει εγρήγορση για τα συμπτώματα και να αναζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση υποψίας μηνιγγίτιδας, καθώς η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να σώσουν ζωές. Επιπλέον, ο εμβολιασμός αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης.

δειτε ακομα

δειτε ακομα