Σταθερή αύξηση καμένης έκτασης παρά τις λιγότερες πυρκαγιές στην Ελλάδα τον τελευταίο τέταρτο του αιώνα

Μείωση των ενάρξεων πυρκαγιών αλλά αύξηση της καμένης έκτασης στη χώρα μας τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ανάλυση Δεδομένων Πυρκαγιών στην Ελλάδα (2000-2024)

Μια λεπτομερής ανάλυση από την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME, της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποκαλύπτει ανησυχητικές τάσεις σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα κατά την αντιπυρική περίοδο των τελευταίων 25 ετών. Τα επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος από το 2000 έως το 2024 δείχνουν μια μείωση στον αριθμό των ενάρξεων πυρκαγιών, αλλά παράλληλα μια σταθερή και σημαντική αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης.

Συνολικά, σε αυτή την 25ετή περίοδο, καταγράφηκαν περίπου 150.000 πυρκαγιές που οδήγησαν σε πάνω από 11 εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρότι οι ενάρξεις μειώθηκαν, η ζημιά που προκαλείται είναι μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται τείνουν να γίνονται πιο καταστροφικές και να καλύπτουν μεγαλύτερες εκτάσεις.

Η ανάλυση τονίζει ότι οι πυρκαγιές άνω των 2.000 στρεμμάτων γίνονται συχνότερες και με μεγαλύτερο μέγεθος. Αυτό υποδεικνύει μια αλλαγή στον χαρακτήρα των πυρκαγιών, με έμφαση σε λιγότερες, αλλά πιο μεγάλες πυρκαγιές.

Αθόρυφη Έξαρση Εκτός Αντιπυρικής Περιόδου

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι η «αθόρυβη έξαρση» των πυρκαγιών κατά τους μήνες εκτός της παραδοσιακής αντιπυρικής περιόδου. Οι χειμερινοί και ανοιξιάτικοι μήνες παρουσιάζουν αύξηση τόσο στις ενάρξεις όσο και στις καμένες εκτάσεις. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν την ξηρότητα και τις θερμοκρασίες και κατά τους πιο ψυχρούς μήνες.

Γεωγραφική Κατανομή Πυρκαγιών

Η γεωγραφία των πυρκαγιών παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον. Ενώ οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας εμφανίζουν μείωση στις ενάρξεις κατά την αντιπυρική περίοδο, ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ιστορικά η παρουσία της φωτιάς ήταν περιορισμένη, βλέπουν αύξηση στις ενάρξεις. Αυτό ίσως υποδεικνύει μια μετατόπιση του κινδύνου πυρκαγιών σε νέες περιοχές.

Στατιστικά Στοιχεία (2000-2024)

Εξετάζοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπιστώνουν μια σαφή μείωση στον μέσο ετήσιο αριθμό πυρκαγιών εντός της αντιπυρικής περιόδου. Από περίπου 4.300 πυρκαγιές ετησίως κατά την περίοδο 2000-2012, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 3.700 την περίοδο 2013-2024. Ωστόσο, παρά αυτή τη μείωση, η καμένη έκταση παρουσιάζει αυξητική τάση, περίπου ίση με επιπλέον 6.000 στρέμματα κάθε χρόνο. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως οι πυρκαγιές, όταν ξεφεύγουν, έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Προτάσεις της Ομάδας FLAME

Η ομάδα FLAME προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης:

  • Ενίσχυση της ικανότητας άμεσης προσβολής των πυρκαγιών και βελτίωση της επιχειρησιακής διαχείρισης των περιστατικών.
  • Αναθεώρηση της χρονικής στόχευσης της πρόληψης και της επιτήρησης, λαμβάνοντας υπόψη την έξαρση πυρκαγιών και εκτός της παραδοσιακής αντιπυρικής περιόδου.
  • Εστιασμένη ετοιμότητα, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες και τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Η ουσία, όπως υπογραμμίζεται, είναι η προετοιμασία και η παρουσία με τα σωστά εργαλεία και προτεραιότητες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα