Η εορταστική περίοδος της Πρωτοχρονιάς προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους απογόνους προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη να διατηρήσουν ζωντανές τις παραδόσεις των πατεράδων τους και να τις μεταφέρουν αναλλοίωτες στους επόμενους.
Παραδόσεις για Καλή Χρονιά
Ορισμένα έθιμα που συναντάμε περιλαμβάνουν το σπάσιμο του ροδιού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μπροστά από το σπίτι, για να φέρει καλή τύχη. Ένα άλλο έθιμο είναι η μεταφορά μιας πέτρας – συνήθως από το πιο νεαρό μέλος της οικογένειας – στο εσωτερικό του σπιτιού, για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του σπιτιού και η υγεία της οικογένειας τη νέα χρονιά.
Στην κοινότητα Μυρτοφύτου, που ανήκει στη δημοτική ενότητα Ελευθερών του δήμου Παγγαίου, τα αγόρια που πρόκειται να καταταγούν στον στρατό τη νέα χρονιά συγκεντρώνουν σωρούς από ξύλα στην πλατεία. Στην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και ψέλνουν τα κάλαντα. Όταν το ρολόι της εκκλησίας χτυπήσει δώδεκα, αρχίζει ένα παρα传统ικό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.
Στην κοινότητα Ποδοχωρίου του δήμου Παγγαίου, την πρώτη ημέρα κάθε νέου χρόνου διατηρείται το έθιμο του «ποδαρικού». Τα μικρότερα παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του χωριού, εισέρχονται με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους ιδιοκτήτες και λαμβάνουν γλυκά και δώρα.
Στο νησί της Θάσου, οι οικογένειες τηρούν την παλιά παράδοση του σπόρδισματος των φύλλων. Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, βγάζουν μια ανθρακιά και ρίχνουν φύλλα ελιάς στα κάρβουνα, σκεπτόμενοι την ευχή τους, χωρίς να την αποκαλύψουν. Αν το φύλλο κάποιου γυρίσει περισσότερο, η ευχή του θα πραγματοποιηθεί.
Στα Άβδηρα της Ξάνθης, ορισμένες νοικοκυρές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν φτιάχνουν βασιλόπιτα, αλλά ετοιμάζουν μια νόστιμη πίτα με πράσο, κιμά και κύμινο, προσθέτοντας μέσα της το φλουρί. Αυτή η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, γνωστό ως σινί, και παλαιότερα σερβίρεται σε χαμηλό ξύλινο τραπέζι, τον σοφρά.