Ένα παράλληλο σύστημα εξυπηρέτησης φακέλων ανθούσε στην Πολεοδομία Ρόδου, όπου η κανονικότητα στρεβλωνόταν και οι παρατυπίες αποκτούσαν… διαδικασία.
Ανακύκλωση Αιτήσεων και Παράκαμψη Προθεσμιών
Υπάλληλος της υπηρεσίας φέρεται να συμμετείχε σε μηχανισμό παράκαμψης προθεσμιών, ανακυκλώνοντας ληγμένες αιτήσεις μέσω του e-Άδειες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Σε συνεργασία με πολιτικό μηχανικό και ιδιώτη, έδινε «δεύτερη ζωή» σε φακέλους που είχαν λήξει, όπως αποκαλύπτεται από τις συνομιλίες:
«Μπήκα στο σήμα του ΤΕΕ, λήγει 18/11… Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι, αν έχει πρωτόκολλο, να μου το δώσει να ξανακάνουμε την αίτηση από την αρχή». Η φράση αυτή ξεσκεπάζει ένα σύστημα όπου οι παλιές αιτήσεις επανυποβάλλονταν, τα σχέδια «κατέβαιναν» ξανά και οι διαδικασίες επαναλαμβάνονταν, σαν να μην είχε περάσει μια μέρα.
Η ίδια υπάλληλος ομολογούσε κυνικά: «Τα σχέδια που είχαμε εγκρίνει, θα τα κάνω download, ξανά μανά τα ίδια». Αυτή η πρακτική, όπως φαίνεται, δεν ήταν εξαίρεση, αλλά κανόνας: ένα εσωτερικό «μοντέλο ευελιξίας» που αναιρούσε τους περιορισμούς της νομοθεσίας.
Παράβολα και Άτυπες Συναλλαγές
Το οικονομικό σκέλος του μηχανισμού ακολουθούσε ένα σαφές μοτίβο: για κάθε επανυποβολή, τα παράβολα πληρώνονταν ξανά. Ο ιδιώτης, χωρίς δισταγμό, ρωτούσε: «Πείτε μου πόσο είναι να σας τα δώσω». Η ευκολία με την οποία γινόταν αναφορά στα χρήματα υποδηλώνει ότι δεν αποτελούσαν εμπόδιο, αλλά μέρος της συμφωνίας.
Σε κάποια στιγμή, η υπάλληλος εξέφραζε την ενόχλησή της: «Δεν μπορεί να με λέει “δεν έχω” και να αγοράζει δύο και τρία ακίνητα». Αυτό υπονοεί ότι η σχέση δεν περιοριζόταν στην τυπική διαδικασία, αλλά περιλάμβανε προσωπική σύνδεση και άτυπη οικονομική συναλλαγή.
Το Σχέδιο «Ελαστικότητας»
Ένας φάκελος που είχε λήξει μετά από 15 μήνες αδράνειας, αντί να απορριφθεί, «επέστρεψε» για επανέλεγχο και αναλήφθηκε εκ νέου από την υπάλληλο. Η περιοχή του έργου είχε αλλάξει. Ο σκοπός δεν ήταν η κατασκευή, αλλά η τακτοποίηση – η μεταμόρφωση ενός άκυρου φακέλου σε ένα έγγραφο ικανό να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία.
Το σκάνδαλο λοιπόν, δεν περιορίζεται σε μία απλή παράβαση, αλλά αποκαλύπτει ένα οργανωμένο σύστημα. Μια εσωτερική διαδικασία που λειτουργούσε παράλληλα με την επίσημη. Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες και τις πρακτικές, κάποιοι στην Πολεοδομία Ρόδου είχαν δημιουργήσει ένα «ιδιωτικό γραφείο» μέσα στην υπηρεσία: με φακέλους, πρωτόκολλα, διορθώσεις, επαναλήψεις – και πελάτες, σύμφωνα με δημοσίευμα της dimokratiki.