Σκάνδαλο στα ΑΕΙ: Δίδασκε 18 χρόνια χωρίς πτυχίο και συγγενής καθηγητή!

Μια υπόθεση που αγγίζει τα όρια της ακαδημαϊκής αναξιοκρατίας αποκαλύφθηκε πρόσφατα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες.

Συγγενής Καθηγητή και Συμβάσεις Διδασκαλίας: Μια Σκιά 18 Ετών

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) έφερε στο φως μια υπόθεση που αφορά την επί σειρά ετών, συγκεκριμένα για 18 χρόνια, απασχόληση συγγενικού προσώπου καθηγητή σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ). Το πρόσωπο αυτό φέρεται να λάμβανε συμβάσεις για την παροχή διδακτικού έργου, παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών.

Η ανακοίνωση της ΕΑΔ με τίτλο «Παράνομη απασχόληση με συμβάσεις ανάθεσης διδακτικού έργου σε ΑΕΙ για 18 έτη χωρίς την κατοχή αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών» είναι αποκαλυπτική. Η υπόθεση αφορά στενό συγγενή καθηγητή/τριας του ΑΕΙ, ο/η οποίος/α είχε διατελέσει μάλιστα και Πρόεδρος του Ιδρύματος, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για πιθανή κατάχρηση εξουσίας.

Η Έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Μετά από καταγγελία, επιθεωρητές της ΕΑΔ πραγματοποίησαν ενδελεχή έλεγχο σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Βόρεια Ελλάδα. Η έρευνα κάλυψε το χρονικό διάστημα 2005-2024 και εστίασε στη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης διδακτικού έργου σε έκτακτο προσωπικό, καθώς και στην απασχόληση του ιδιώτη με το όνομα «Κ» σε έργα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Αξίζει να σημειωθεί η εμπλοκή καθηγητή του ιδρύματος ο οποίος κατείχε θέση ευθύνης.

Οι διαπιστώσεις της έρευνας είναι ενδεικτικές και δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2008-2011, ο «Κ» φέρεται να:

  • Παρακολουθούσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό.
  • Παρείχε εργασία σε φορέα του εξωτερικού.
  • Παρείχε εργασία σε προγράμματα του ΕΛΚΕ.
  • Παρείχε διδακτικό έργο στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η ταυτόχρονη άσκηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων, όπως τονίζεται και στην έκθεση, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη την πραγματική παροχή διδακτικού και λοιπού έργου στο ΑΕΙ για τα συγκεκριμένα τρία έτη. Η υπόθεση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την αξιοπιστία της διαδικασίας αξιολόγησης.

Οι Ενέργειες στις οποίες Προέβη η ΕΑΔ

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, η ΕΑΔ προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Ενημέρωσε τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τα ευρήματα της έρευνας, προκειμένου να λάβει γνώση της σοβαρότητας της κατάστασης.
  • Διαβίβασε την έκθεση στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, ζητώντας την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των εμπλεκόμενων προσώπων.
  • Απέστειλε την υπόθεση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων στην έκθεση, εξετάζοντας το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.
  • Απηύθυνε συγκεκριμένες προτάσεις στον ελεγχόμενο φορέα, σχετικά με την άμεση ανάληψη ενεργειών για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την αποκατάσταση των αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας και την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών.

Η υπόθεση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για διαφάνεια και αξιοκρατία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και την αδιάλειπτη προσπάθεια για την εξάλειψη φαινομένων αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα