Ανησυχία για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη εκφράζει ο καθηγητής και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Τρίτης, ο κ. Τσελέντης προειδοποιεί για το ενδεχόμενο συνέχισης της έντονης σεισμικότητας στην περιοχή.

“Δεν βλέπω καμία ύφεση και έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας”, τονίζει χαρακτηριστικά, συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους κατοίκους των νησιών που επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

“Στο διάγραμμα που σας παρουσιάζω, βλέπετε τους σεισμούς ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 24 ωρών. Τα δύο αστέρια υποδεικνύουν τους δύο κύριους σεισμούς μεγέθους 5.1R και 5.0R που σημειώθηκαν. Όπως σας είχα επισημάνει και χθες, ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ, διότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Ας υποστηρίζουν κάποιοι το γνωστό σενάριο περί ύφεσης. Εσείς παρατηρείτε κάποια ύφεση; Εγώ προσωπικά ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ!”, αναφέρει ο κ. Τσελέντης.

(**) “Μόλις τώρα, στις 8:30, καταγράφηκε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός μεγέθους 4.9R!”, προσθέτει.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣΣτο διάγραμμα σας παρουσιάζω του σεισμούς ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 24 ωρών. Τα δύο αστέρια δείχνουν τους δύο σεισμούς…

Posted by Akis Tselentis on Monday, February 17, 2025

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, η οποία εκδόθηκε τη Δευτέρα (17/02), από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ, χρησιμοποιώντας αυστηρά κριτήρια διασφάλισης ποιότητας των αποτελεσμάτων, έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά 20.000 σεισμούς μέσω μεθόδων μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων πάνω από 17.400 είχαν μέγεθος Μ³1.0. Στις 15 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν περισσότεροι από 750 σεισμοί, με 36 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, και κανένας (0) σεισμός με μέγεθος Μ³4.0. Οι δύο μεγαλύτεροι σεισμοί είχαν μέγεθος 3.9.

Σύμφωνα με τα δεδομένα καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ (χωρίς τη χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης), κατά την 16η Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 89 σεισμοί, εκ των οποίων ένας (1) είχε μέγεθος M≥4.0, και κανένας (0) με μέγεθος Μ³4.5. Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στις 09:49:51 (τοπική ώρα Ελλάδος) και είχε μέγεθος 5.1 R. Η σεισμική δραστηριότητα εστιάζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου, κοντά στη Νέα Καμένη.