Έντονη ανησυχία επικρατεί για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, με τον καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδη, να προειδοποιεί για πιθανή δημιουργία νέου ηφαιστειακού κρατήρα. Ο κ. Ζεληλίδης, μιλώντας στο Action 24, εξέφρασε την άποψη ότι τα τρέχοντα σεισμικά φαινόμενα υποδεικνύουν μια νέα φάση στην ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής Αβραάμ Ζεληλίδης ανέφερε: «Με βάση τα επίκεντρα των σεισμών που ανακοινώνουν οι σεισμολόγοι και λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια ηφαιστειακής δραστηριότητας, φαίνεται πως υπάρχει δημιουργία ενός καινούργιου κρατήρα στην περιοχή της Ανύδρου, ανάμεσα στην Ανάφη και την Αμοργό. Δεδομένου ότι το ηφαίστειο Κολούμπο και η Νέα Καμένη δεν παρουσιάζουν σημάδια διέγερσης, αυτό ενισχύει το σενάριο για μια νέα ηφαιστειακή εστία». Η περιοχή Αμοργός Σαντορινη Ανάφη βρίσκεται σε διαρκή παρακολούθηση.

Επιπλέον, ο κ. Ζεληλίδης υπογράμμισε τη στενή σύνδεση μεταξύ των σεισμών και της ηφαιστειακής δραστηριότητας. «Η άνοδος του μάγματος προκαλεί ρήγματα και κατά συνέπεια σεισμούς. Η συνέχιση της ηφαιστειακής δραστηριότητας θα συνεπάγεται και τη συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας. Όσο το μάγμα συνεχίζει να ανεβαίνει, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ενός μεγαλύτερου ηφαιστειακού κρατήρα. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει σύγχυση στους σεισμολόγους σχετικά με τη διεύθυνση των ρηγμάτων», εξήγησε ο καθηγητής.

Αναφορικά με την ένταση των σεισμών, ο κ. Ζεληλίδης δήλωσε: «Δεν αναμένω σεισμούς με μέγεθος μεγαλύτερο από 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, καθώς η δραστηριότητα συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία συνήθως δεν προκαλεί σεισμούς μεγάλου μεγέθους. Παραμένω στην Σαντορίνη, καθώς δεν θεωρώ ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος». Η δήλωση αυτή έρχεται να καθησυχάσει τους κατοίκους της Σαντορίνης και των γύρω περιοχών σχετικά με την πιθανότητα ισχυρότερων σεισμικών δονήσεων.

Ηφαιστειακή δραστηριότητα Σαντορίνη

Τα Στάδια Εξέλιξης ενός Ηφαιστείου: Από την Ησυχία στην Έκρηξη

Ο καθηγητής Ζεληλίδης αναφέρθηκε επίσης στα πέντε στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου, εξηγώντας ότι η παρακολούθηση των προδρόμων φαινομένων είναι ζωτικής σημασίας. Αυτά τα φαινόμενα περιλαμβάνουν την ανύψωση του Κολούμπου, την αύξηση της θερμοκρασίας και της θολερότητας στα νερά της Καμένης, καθώς και μεταβολές στον μορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής.

«Τα στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου περιλαμβάνουν την ησυχία, τα προκαταρκτικά στάδια με ασθενείς κρότους και μικρούς σεισμούς, εντονότερα σεισμικά γεγονότα που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, και τέλος, την έκρηξη. Η αύξηση της θερμοκρασίας στα νερά της Καμένης και η ανύψωση του Κολούμπου είναι ενδεικτικά πρόδρομα φαινόμενα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού βρίσκεται στην Σαντορίνη για να μετρήσει θύλακες κάτω από την Καμένη, ενώ το ωκεανογραφικό Αιγαίο του ΕΛΚΕΘΕ ερευνά την περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης για αλλαγές στο ανάγλυφο», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης, αναδεικνύοντας την σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Σαντορίνη.