Σεισμοί Σαντορίνη: Υφέσεις και Δεδομένα για την Σεισμική Δραστηριότητα

Εντυπωσιακή σεισμική δραστηριότητα έχει καταγραφεί στην περιοχή της Σαντορίνης-Αμοργού, με χιλιάδες σεισμούς να έχουν ανιχνευθεί από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Η δραστηριότητα παρουσιάζει σταδιακή ύφεση, αλλά η παρακολούθηση παραμένει συνεχής.

Σεισμική Δραστηριότητα στην Ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού: Αναλυτική Καταγραφή και Εξέλιξη

Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου 2025, η περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ, χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους μηχανικής μάθησης, κατέγραψε και εντόπισε πάνω από 23.500 σεισμούς.

Ειδικότερα, πάνω από 20.000 σεισμοί είχαν μέγεθος μεγαλύτερο του 1.0 της κλίμακας μεγέθους (M³1.0). Στις 20 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν περισσότεροι από 270 σεισμοί, με 17 εξ αυτών να ξεπερνούν το μέγεθος 2.5 (M³2.5). Ο ισχυρότερος σεισμός της περιόδου, μεγέθους 3.7, έλαβε χώρα στις 21 Φεβρουαρίου, στις 00:09:53 (τοπική ώρα).

Η ανάλυση των δεδομένων της 23ης Φεβρουαρίου, χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έδειξε 61 σεισμούς, με τον ισχυρότερο να φτάνει το μέγεθος 3.6 και να καταγράφεται στις 17:26:21 (τοπική ώρα).

Ύφεση Σεισμικής Δραστηριότητας και Γεωγραφική Κατανομή

Παρατηρείται σταδιακή ύφεση στην σεισμικότητα, τόσο στον αριθμό των ημερήσιων σεισμών όσο και στο μέγιστο μέγεθος αυτών. Η δραστηριότητα παραμένει εστιασμένη νοτιοδυτικά της Ανύδρου, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί νέες εστίες μικροσεισμικής έξαρσης μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Ευθύμιος Λέκκας: Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

 

δειτε ακομα

δειτε ακομα