Σαντορίνη: Σεισμοί, Ηφαίστειο & Μάγμα – Νέα Δεδομένα & Κίνδυνοι

Εντεινόμενη ανησυχία επικρατεί λόγω της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τους επιστήμονες να εστιάζουν σε πιθανές μαγματικές διεργασίες. Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις.

Σεισμική Δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού: Τι Συμβαίνει;

Η περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού βρίσκεται στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα το πρωί, ενώ οι κάτοικοι αναφέρουν την ύπαρξη περίεργων υπόγειων θορύβων, προσθέτοντας ένα στοιχείο μυστηρίου στην κατάσταση.

Οι Επιστήμονες Εξηγούν: Μαγματικές Διεργασίες και Σμηνοσειρά

Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Γκανά, Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η κατάσταση παρακολουθείται στενά. «Έχουμε παρατηρήσει μια σχετική ύφεση, αλλά το φαινόμενο δεν έχει λήξει», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Από τις 31 Ιανουαρίου, έχουν καταγραφεί 2.474 σεισμοί, με την συχνότητα να παρουσιάζει μείωση μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Ο κ. Γκανάς τονίζει ότι πρόκειται για μια σμηνοσειρά που φαίνεται να καθοδηγείται από μαγματισμό, δηλαδή από κίνηση μάγματος στον μέσο φλοιό, σε βάθος περίπου 10-12 χιλιομέτρων.

Η Κίνηση του Μάγματος και η Νησίδα Άνυδρος

«Το μάγμα εισχώρησε κάτω από την Καλντέρα, το έχουμε εντοπίσει στα 3 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια διέφυγε προς την κατεύθυνση του Κολούμπο και κατευθύνθηκε προς την Άνυδρο», εξηγεί ο κ. Γκανάς. Η νησίδα Άνυδρος αποτελεί κομβικό σημείο, με τους χιλιάδες σεισμούς και τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ να συμβαίνουν σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από αυτήν. Η γεωγραφική θέση της Άνυδρου την καθιστά σημαντικό παρατηρητήριο.

Παραμόρφωση και Κίνηση της Νησίδας

Παρά την παρατηρούμενη ύφεση, η παραμόρφωση συνεχίζεται. «Οι κινήσεις που μετράμε με GPS και δορυφόρους δεν έχουν σταματήσει. Ενώ έχει σταματήσει η ανύψωση της Καλντέρας, συνεχίζεται η οριζόντια κίνηση», αναφέρει ο κ. Γκανάς. Ένα νέο στοιχείο είναι η μετακίνηση της νησίδας Άνυδρος προς τα δυτικά και προς τα κάτω, κατά περίπου 7 χιλιοστά την ημέρα.

Κίνδυνος Ηφαιστειακής Έκρηξης: Τι Λένε οι Επιστήμονες;

Σχετικά με το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Γκανάς είναι σαφής: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, γιατί ακόμα το μελετάμε. Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.» Παρόλα αυτά, καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος ούτε για έκρηξη του ηφαιστείου, ούτε για δημιουργία νέου ηφαιστείου. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συνεχίζει την αδιάλειπτη παρακολούθηση των δεδομένων.

Το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού κοντά στα 6 Ρίχτερ έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί εντελώς.

Οι Περίεργοι Υπόγειοι Θόρυβοι

Αναφορικά με τους περίεργους θορύβους, ο κ. Παπαζάχος εξηγεί ότι όταν το μάγμα φτάσει κοντά στην επιφάνεια, αρχίζει να δονεί τη γη, δημιουργώντας αυτή την αίσθηση. Οι υπόγειοι θόρυβοι συνδέονται άμεσα με τη σεισμική δραστηριότητα στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα