Έντονη ανησυχία εξακολουθούν να προκαλούν οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετές ημέρες, με τον τελευταίο ισχυρό σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να καταγράφεται σήμερα το πρωί. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και αναφέρονται σε πιθανές μαγματικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στα βαθύτερα στρώματα του φλοιού της γης. Παράλληλα, κάτοικοι των γύρω περιοχών αναφέρουν την ύπαρξη περίεργων υπόγειων θορύβων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιου Γκανά, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «Έχουμε παρατηρήσει μια σχετική ύφεση. Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.474 σεισμοί από τις 31 Ιανουαρίου. Η συχνότητα αυτών των σεισμών, ιδιαίτερα μετά τις 12 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει μείωση. Παρατηρήθηκε μια πτωτική τάση την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο. Συνεπώς, εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση ύφεσης, όμως το φαινόμενο δεν έχει λήξει. Αυτές οι υφέσεις και εξάρσεις είναι αναμενόμενες στην εξέλιξη μιας τέτοιας ακολουθίας, η οποία είναι πρωτόγνωρη. Πρόκειται για μια σμηνοσειρά που φαίνεται να καθοδηγείται από μαγματισμό, δηλαδή από μια κίνηση μάγματος στον μέσο φλοιό, σε βάθος περίπου 10-12 χιλιομέτρων.»

Ο κ. Γκανάς προσέθεσε: «Το μάγμα εισχώρησε κάτω από την Καλντέρα, το έχουμε εντοπίσει στα 3 χιλιόμετρα. Ανήλθε εκεί μέχρι τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, στη συνέχεια διέφυγε προς την κατεύθυνση του Κολούμπο, διέσχισε την περιοχή του Κολούμπο και κατευθύνθηκε προς την Άνυδρο. Όλη αυτή η ακολουθία, αυτοί οι χιλιάδες σεισμοί και ο σημερινός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, συμβαίνουν κοντά στην Άνυδρο, σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από τη μικρή αυτή νησίδα.» Η νησίδα Άνυδρος αποτελεί σημαντικό γεωλογικό σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το φαινόμενο οδεύει προς εκτόνωση, απάντησε αρνητικά: «Όπως αναφέραμε χθες στην Επιτροπή, παρατηρούμε μια ύφεση η οποία είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, καταγράφεται και παραμόρφωση. Οι κινήσεις που μετράμε με GPS και δορυφόρους δεν έχουν σταματήσει. Ενώ έχει σταματήσει η ανύψωση της Καλντέρας, συνεχίζεται η οριζόντια κίνηση. Έχει υπάρξει ακτινωτή παραμόρφωση από όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στα κτίρια, τα οποία παραμένουν ασφαλή.»

«Ένα νέο στοιχείο που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι, από τον σταθμό GPS στην Άνυδρο, έχουμε ήδη καταγράψει μετακίνηση της νησίδας προς τα δυτικά και προς τα κάτω, κατά περίπου 7 χιλιοστά την ημέρα. Το νησάκι κινείται προς τα δυτικά-νοτιοδυτικά. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο έντονο το 2025 σε σχέση με το 2011», πρόσθεσε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ηφαιστειακής έκρηξης, δήλωσε:

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, γιατί ακόμα το μελετάμε. Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Τα σενάρια περί δημιουργίας νέου ηφαιστείου είναι ακραία. Εμείς, ως επιστήμονες, βασιζόμαστε στα δεδομένα μας. Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος ούτε για έκρηξη του ηφαιστείου, ούτε για δημιουργία νέου ηφαιστείου.» Οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Τέλος, αναφορικά με το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού κοντά στα 6 Ρίχτερ, διευκρίνισε ότι έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί εντελώς.

«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα εκραγεί αύριο ένα ηφαίστειο στην περιοχή της Ανύδρου, ή ότι θα έχουμε μια τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη, ή κάτι παρόμοιο», διευκρίνισε.

Όσον αφορά τους περίεργους θορύβους που αναφέρουν οι κάτοικοι, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε: «Όταν το μάγμα φτάσει κοντά στην επιφάνεια, αρχίζει να δονεί τη γη για ώρες με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, δημιουργώντας αυτή την αίσθηση και πιθανώς μια ψευδαίσθηση.» Οι υπόγειοι θόρυβοι καταγράφονται σε συνδυασμό με τη σεισμική δραστηριότητα στην Καλντέρα της Σαντορίνης.