Νεότερες επικαιροποιημένες αναλύσεις σχετικά με την εξέλιξη της πρόσφατης σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, δημοσιοποίησε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μετά τα γεγονότα της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου 2025. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει εκτιμήσεις και δεδομένα για τη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων που πραγματοποιείται καθημερινά από το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, και χωρίς τη χρήση εξελιγμένων μεθόδων μηχανικής μάθησης, την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025, καταγράφηκαν συνολικά 109 σεισμικές δονήσεις. Από αυτές, οι 13 σεισμοί είχαν μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο των 4.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (M≥4.0), ενώ 4 σεισμοί ξεπέρασαν τους 4.5 βαθμούς (M≥4.5). Ο ισχυρότερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC με μέγεθος 5.2 Ρίχτερ, και ακολούθησε στις 22:37:26 UTC, ένας ακόμη σεισμός με μέγεθος 5.0 Ρίχτερ. Αυτοί οι ισχυροί σεισμοί προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, χρησιμοποιώντας μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητή νοημοσύνη) και εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, έχει εντοπίσει και καταγράψει περισσότερους από 14.000 σεισμούς. Από αυτούς, περίπου 12.000 σεισμοί είχαν μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο του 1.0 (M≥1.0). Συγκεκριμένα στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.100 γεγονότα, εκ των οποίων περίπου 240 είχαν μέγεθος Μ32.5, 14 είχαν Μ34.0, και 2 είχαν Μ34.5, με τον ισχυρότερο να φτάνει το M=5.0. Η καταγραφή σεισμικών δονήσεων συνεχίζεται αδιάκοπα.

Πιθανότητα για ισχυρότερη δόνηση στην περιοχή Σαντορίνης – Αμοργού

Η επιτροπή του ΕΚΠΑ επισημαίνει ότι «η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα μπορεί να ερμηνευθεί ως μια σειρά σεισμών (σμηνοσειρά) που αναμένεται να συνεχιστεί με παρόμοιους σεισμούς. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου, κύριου σεισμού. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας παραμένει συγκεντρωμένο σε ένα τμήμα μήκους περίπου 12 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανύδρου, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου». Η γεωγραφική κατανομή των σεισμών είναι σημαντική για την εκτίμηση της κατάστασης.

Παράλληλα, από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ ξεκινά επιπλέον δράσεις για την ακριβέστερη καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο επίκεντρο της σεισμικής διέγερσης των τελευταίων ημερών:

  • Εγκατάσταση ενός νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο. Οι γεωδαιτικοί σταθμοί είναι κρίσιμοι για την παρακολούθηση των εδαφικών κινήσεων.
  • Εγκατάσταση ενός νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS στη βραχονησίδα Άνυδρο, σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Η συνεργασία μεταξύ φορέων ενισχύει την ακρίβεια των μετρήσεων.
  • Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα-Θηρασιά-Καμένη. Οι επαναληπτικές μετρήσεις βοηθούν στην ανίχνευση μικρών αλλαγών στην επιφάνεια της γης.