Σεισμική Έξαρση στη Σαντορίνη: Οδηγίες επιτροπών και κλειστά σχολεία μέχρι Παρασκευή

Σήμερα ολοκληρώθηκε μια ιδιαίτερα παραγωγική κοινή συνεδρίαση μεταξύ της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης και Μείωσης του Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ. Η συγκρότηση της συνάντησης αποδείχθηκε κρίσιμη, καθώς επικρατεί έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια ζώνη της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Με βάση τις εσωτερικές διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των δημόσιων χώρων ότι τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 07/02/2025. Επιπλέον, σημειώθηκε ότι στην περιοχή αυτή έχουν καταγραφεί 200 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου, με τα περισσότερα γεγονότα να ξεπερνούν το μέγεθος 3.0 και το μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος να φτάνει τα 4.9.

Κατόπιν λεπτομερούς ανάλυσης των δεδομένων, τα μέλη των Επιτροπών συνέκριναν τις παρακάτω παρατηρήσεις:

  1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες.
  2. Στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, η σεισμική ακολουθία είναι εξαιρετικά έντονη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ εξακολουθούν να καταγράφονται τιμές άνω του 3.0 και έως 4.9.
  3. Η πρόσφατα παρατηρούμενη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διαμόρφωση ΒΑ-ΝΔ, χωρίς άμεση σχέση με ηφαιστειακές διεργασίες.
  4. Οι Επιτροπές συνέστησαν να ληφθούν τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν έκτος λειτουργίας έως την Παρασκευή 07/02/2025.

β. Συνίσταται στους πολίτες:

  • Να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.
  • Να αποφεύγουν την είσοδο ή παραμονή σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να μην επισκέπτονται ή παραμένουν στα λιμάνια των περιοχών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να εξασφαλίζουν την άρση και στερέωση επικίνδυνων στοιχείων στα κτίρια τους (όπως επικρεμάμενα αντικείμενα ή ψευδοροφές) και να αδειάζουν τις δεξαμενές νερού, όπως οι πισίνες.
  • Να επιλέγουν διαδρομές που χαρακτηρίζονται από σταθερό έδαφος, αποφεύγοντας περιοχές με έντονες μορφολογικές κλίσεις ή πιθανότητες κατολισθητικών φαινομένων.
  • Να απομακρύνονται άμεσα από παράκτιες περιοχές εάν παρατηρηθούν έντονες σεισμικές δονήσεις.

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, διοργάνωσε σήμερα το μεσημέρι μια διορατική κοινή συνεδρίαση των επιτροπών στο χώρο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στην συνάντηση κατέστησαν παρόντες ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, ο ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, καθώς και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι Επιτροπές θα επανενωθούν την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00 για περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης.

Για πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τους επίσημους ιστότοπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) καθώς και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

δειτε ακομα

δειτε ακομα