Σημαντική ύφεση παρουσιάζει η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ανύδρο, μεταξύ των νησιών Θήρας (Σαντορίνης) και Αμοργού. Από την 1η Φεβρουαρίου 2025 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 1.300 σεισμικές δονήσεις με μέγεθος άνω των 3.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με την ισχυρότερη να φτάνει το μέγεθος των 5.3 Ρίχτερ. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στο νότιο Αιγαίο.

Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα των συνεδριάσεων των δύο σημαντικών επιτροπών: της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης καθώς και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Οι επιτροπές αυτές έχουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση της σεισμικής κατάστασης στην Ελλάδα και στην παροχή συμβουλών για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα γύρω από την νήσο Ανύδρο προκαλείται από υποθαλάσσια ρήγματα που έχουν κατεύθυνση Βορειοανατολικά – Νοτιοδυτικά (ΒΑ-ΝΔ). Αυτή η δραστηριότητα εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, αυτή η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού τεκτονικών δυνάμεων και βαθύτερων μαγματικών διεργασιών. Η κατανόηση αυτών των διαδικασιών είναι κρίσιμη για την ακριβέστερη πρόβλεψη της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας.