Σημαντική ύφεση παρουσιάζει η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ανύδρο, μεταξύ των νησιών Θήρας (Σαντορίνης) και Αμοργού. Από την 1η Φεβρουαρίου 2025 μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 1.300 σεισμικές δονήσεις με μέγεθος άνω των 3.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με την ισχυρότερη να φτάνει το μέγεθος των 5.3 Ρίχτερ. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη στην παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στο νότιο Αιγαίο.
Αυτό ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα των συνεδριάσεων των δύο σημαντικών επιτροπών: της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης καθώς και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Οι επιτροπές αυτές έχουν καθοριστικό ρόλο στην αξιολόγηση της σεισμικής κατάστασης στην Ελλάδα και στην παροχή συμβουλών για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα γύρω από την νήσο Ανύδρο προκαλείται από υποθαλάσσια ρήγματα που έχουν κατεύθυνση Βορειοανατολικά – Νοτιοδυτικά (ΒΑ-ΝΔ). Αυτή η δραστηριότητα εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, αυτή η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού τεκτονικών δυνάμεων και βαθύτερων μαγματικών διεργασιών. Η κατανόηση αυτών των διαδικασιών είναι κρίσιμη για την ακριβέστερη πρόβλεψη της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας.
- Συνιστάται να αποφεύγονται συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού ατόμων σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά σε κτίρια που μπορεί να είναι ευάλωτα σε σεισμούς.
- Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα ή ετοιμόρροπα κτίρια, καθώς ενέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάρρευσης.
- Συστήνεται να αποφεύγεται η πρόσβαση και η παραμονή στις περιοχές των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, λόγω πιθανής αυξημένης επικινδυνότητας.
- Είναι απαραίτητο να γίνει άρση τυχόν επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίρια (όπως βαριά αντικείμενα που κρέμονται, χαλαρές ψευδοροφές κλπ.). Επίσης, συνιστάται το άδειασμα των υδάτων από τις πισίνες.
- Κατά τις μετακινήσεις, τόσο στον αστικό ιστό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, είναι σημαντικό να επιλέγονται ασφαλείς διαδρομές, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονες κλίσεις εδάφους όπου υπάρχει πιθανότητα κατολισθήσεων. Η προσοχή στις διαδρομές είναι κρίσιμη για την αποφυγή ατυχημάτων.
- Σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, είναι ζωτικής σημασίας η άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, λόγω του κινδύνου για τσουνάμι ή άλλες θαλάσσιες επιπτώσεις.
- Ως προληπτικό μέτρο, αποφασίστηκε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 στις περιοχές της Θήρας, της Ίου, της Ανάφης και της Αμοργού προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών.
Οι Επιτροπές έχουν προγραμματίσει νέα συνεδρίαση για την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00, προκειμένου να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με θέματα αντισεισμικής προστασίας, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στη διεύθυνση www.oasp.gr και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη διεύθυνση www.civilprotection.gr. Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες και οδηγίες για την προστασία σας από τους σεισμούς.