Σεισμοί Θήρας Αμοργού: Νέα, Προστασία & Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο! Δείτε τι ανακοινώθηκε για την περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Ύφεση Σεισμικής Δραστηριότητας μεταξύ Θήρας (Σαντορίνης) και Αμοργού

Σημαντική ύφεση παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα στην θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ανύδρο, ανάμεσα στη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό. Από την 1η Φεβρουαρίου 2025, καταγράφηκαν περίπου 1.300 σεισμικές δονήσεις άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με την ισχυρότερη να φτάνει τους 5.3 Ρίχτερ. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται θετική στην παρακολούθηση της σεισμικότητας στο νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με τις συνεδριάσεις της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.

Αιτίες και Γεωδυναμικό Πλαίσιο της Σεισμικότητας

Οι ειδικοί εξηγούν ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με κατεύθυνση Βορειοανατολικά – Νοτιοδυτικά (ΒΑ-ΝΔ), εντασσόμενη στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο του Αιγαίου. Η δραστηριότητα αυτή φαίνεται να είναι συνδυασμός τεκτονικών δυνάμεων και βαθύτερων μαγματικών διεργασιών. Η κατανόηση αυτών των διαδικασιών είναι απαραίτητη για την ακριβέστερη πρόβλεψη της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.

Συστάσεις και Μέτρα Προφύλαξης

Για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, συνιστώνται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Αποφυγή συγκεντρώσεων σε εσωτερικούς χώρους, ιδίως σε κτίρια ευάλωτα σε σεισμούς.
  • Αποφυγή προσέγγισης σε εγκαταλελειμμένα ή ετοιμόρροπα κτίρια λόγω αυξημένου κινδύνου κατάρρευσης.
  • Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στις περιοχές των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίρια (βαριά αντικείμενα, χαλαρές ψευδοροφές κ.λπ.) και άδειασμα των υδάτων από τις πισίνες.
  • Επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τις μετακινήσεις, ιδίως σε περιοχές με κλίσεις εδάφους όπου υπάρχει πιθανότητα κατολισθήσεων.
  • Άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρής δόνησης, λόγω κινδύνου για τσουνάμι.
  • Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Νέα συνεδρίαση των Επιτροπών έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντισεισμική προστασία, επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα