Σαντορίνη: Υδροθερμικά Συστήματα Καλδέρας & Κολούμπου – Νέα Ωκεανογραφική Έρευνα

Έναρξη σημαντικής ωκεανογραφικής αποστολής στην Σαντορίνη και τον Κολούμπο!

Μια κρίσιμη ωκεανογραφική αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη, επικεντρωμένη στη διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των υδροθερμικών συστημάτων της καλδέρας της Σαντορίνης και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπος. Αυτή η έρευνα αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο αυτών των συστημάτων στις μαγματικές διεργασίες. Το ωκεανογραφικό σκάφος «RRS Discovery» του National Oceanography Centre ηγείται της αποστολής, με τη συμμετοχή και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος και Χρηματοδότηση της Αποστολής HYDROMOX

Η αποστολή HYDROMOX, με χρηματοδότηση από τη βρετανική κυβέρνηση, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση των φυσικών μηχανισμών που διαμορφώνουν τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό χώρο και την πρόβλεψη πιθανών κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης. Η αποστολή είχε προγραμματιστεί πριν από την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα, λόγω της ανάγκης παρακολούθησης του ενεργού υδροθερμικού πεδίου του Κολούμπου και της καλδέρας της Σαντορίνης για πιθανές αλλαγές.

Οι ερευνητές της αποστολής HYDROMOX (Hydrothermal modulation of caldera explosivity), με επικεφαλής την ερευνήτρια Ισομπέλ Γεό από το National Oceanography Centre, χρησιμοποιούν συνδυασμένες γεωφυσικές και γεωχημικές μεθόδους για να εντοπίσουν τις “διαδρομές” μεταφοράς των υδροθερμικών ρευστών προς την επιφάνεια και να ελέγξουν τις θεμελιώδεις διεργασίες του μάγματος. Με αυτόν τον τρόπο, διερευνώνται περαιτέρω οι νέοι και οι υφιστάμενοι γεωκίνδυνοι που προέρχονται από την ύπαρξη ρευστών στα ενεργά υδροθερμικά πεδία της περιοχής.

Ανάκτηση και Επανατοποθέτηση Υποθαλάσσιων Σεισμογράφων

Η κ. Νομικού, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι λόγω της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, οι συνεργάτες του ερευνητικού προγράμματος Multimarex αποφάσισαν να ανασύρουν δύο μεγάλοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι από τον κρατήρα του Κολούμπου, που είχαν τοποθετηθεί τον Δεκέμβριο του 2024 με το ωκεανογραφικό «Maria Merian». Σκοπός ήταν η ανάκτηση των δεδομένων και η επανατοποθέτησή τους στην περιοχή της Ανύδρου.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι είναι εξοπλισμένοι με σένσορες που έχουν καταγράψει τη σεισμικότητα, τις αλλαγές της εδαφικής παραμόρφωσης του πυθμένα του Κολούμπου, τις μεταβολές στη θερμοκρασία και άλλες φυσικές παραμέτρους. “Αποτελούν πολύτιμα δεδομένα διότι περιέχουν χρονοσειρές δεδομένων πριν και κατά τη διάρκεια της σεισμικής κρίσης”, πρόσθεσε η κ. Νομικού.

Μελέτη Μικροσεισμικότητας στην Καλδέρα της Σαντορίνης

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας, τοποθετήθηκαν και ανασύρθηκαν φορητοί υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης για τη μέτρηση της μικροσεισμικότητας στην περιοχή. Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται υπό επεξεργασία από τους συνεργάτες σεισμολόγους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα