Σαντορίνη: Το σεισμικό δράμα του 1956 με 53 θύματα και τσουνάμι 25 μέτρων

Η 9η Ιουλίου 1956 αποτελεί μια σημαία στην ιστορία της Ελλάδας, καθώς καταγράφηκε ο πιο καταστροφικός σεισμός του 20ου αιώνα στην περιοχή της Ευρώπης, με επίκεντρο τη Σαντορίνη. Μόλις 12 λεπτά μετά τον κύριο σεισμό, ακολούθησε ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6.9 ρίχτερ, ο οποίος συμπλήρωσε την καταστροφή και έπληξε ανεπανόρθωτα το πανέμορφο νησί. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 100 τραυματίστηκαν και το 35% των κατοικιών ισοπεδώθηκε, ενώ όλα τα δημόσια κτίρια κατέρρευσαν.

Αμέσως μετά, το Αιγαίο θύμισε τη δύναμη της φύσης, καθώς σημειώθηκε τσουνάμι που έφτασε τα 25 μέτρα στην Αμοργό. Πραγματικά, ήταν μια ιστορική στιγμή που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην περιοχή.

Tο Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. μας προσφέρει το τερατώδες ντοκουμέντο της περιόδου του Ιουλίου 1956, καταγράφοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στη σεισμόπληκτη Σαντορίνη. Εκεί, οι κάμερες κατέγραψαν σπάνια πλάνα που αποτύπωναν την έκταση των καταστροφών και την προσπάθεια ανάκαμψης του νησιού.

Ανακαλύψτε το απόσπασμα από την ταινία που δείχνει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις περιοχές της Οίας και των Φηρών.

Το Τσουνάμι των 25 Μέτρων

Ο 9ος Ιουλίου του 1956 θα μείνει χαραγμένος στη μνήμη όλων, καθώς αυτός ο σεισμός, ο οποίος καταγράφηκε ως ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη της εποχής, συνοδεύτηκε από τσουνάμι ύψους 25 μέτρων.

Συγκεκριμένα, το τσουνάμι χτύπησε σφοδρά τη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, όπου το ύψος του έφτασε τα 25 μέτρα. Στις βορειοδυτικές ακτές της Αστυπάλαιας έφτασε τα 20 μέτρα, ενώ στη Φολέγανδρο μειώθηκε στα 10 μέτρα. Ήταν εμφανώς λιγότερο έντονο σε άλλες περιοχές του Νοτίου Αιγαίου, φτάνοντας ακόμη και μέχρι τη Σμύρνη.

Δυστυχώς, το τσουνάμι προκάλεσε και θανάτους, με μια γυναίκα να χάνει τη ζωή της στην Κάλυμνο, όπως ανέφεραν οι εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η δύναμή του έφτασε στα παράλια και της Καλαμάτας, δημιουργώντας καταστροφή και στις μικρές βάρκες που βρίσκονταν στο λιμάνι.

Η σεισμική δραστηριότητα είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους με ένα σεισμό 4,9 Ρίχτερ το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου, αν και αυτό δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους των Κυκλάδων. Όταν όμως, το πρωί της 9ης Ιουλίου (05:11), εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός με μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, οι κάτοικοι βρέθηκαν έκπληκτοι.

Η ένταση της σεισμικής δόνησης υπολογίστηκε σε 9 βαθμούς της κλίμακας Μερκάλι και οι εφημερίδες της εποχής την παρομοίασαν με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών. Αυτός ο σεισμός απέδειξε την ευθραυστότητα του κρατικού μηχανισμού, που δεν είχε προλάβει να ανακάμψει από τους σεισμούς του 1953 στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα