Μετριασμένη αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους των επιστημόνων σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες. Παρά το γεγονός ότι νωρίς σήμερα Σάββατο καταγράφηκαν αρκετές σεισμικές δονήσεις άνω των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, από χθες Παρασκευή παρατηρείται μια σταδιακή μείωση της έντασης των φαινομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, από τις 10:36 και για διάστημα μιας ώρας, σημειώθηκαν 6 σεισμοί μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να καταγράφεται στις 11:00 και να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ.
Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Επιτροπών Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Οι επιτροπές ομόφωνα διαπίστωσαν ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη, με περισσότερους από 800 σεισμούς άνω των 3 Ρίχτερ να έχουν καταγραφεί από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, με τον ισχυρότερο να φτάνει τους 5,2 Ρίχτερ.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η οποία συγκλήθηκε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, και μετά από ενδελεχή ανάλυση όλων των διαθέσιμων δεδομένων, τα μέλη των Επιτροπών κατέληξαν ομόφωνα στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, παραμένει σε εξέλιξη, με πάνω από 800 σεισμικές δονήσεις άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να έχουν καταγραφεί από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και ενός μέγιστου καταγεγραμμένου μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.
2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με κατεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.
– Αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.
– Αποφυγή προσέγγισης σε ερειπωμένα κτίρια.
– Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– Απομάκρυνση όλων των στοιχείων που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό σε περίπτωση σεισμικής δόνησης (όπως βαριά αντικείμενα που κρέμονται, ψευδοροφές κ.λπ.) και άδειασμα των πισινών.
– Επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τις μετακινήσεις εντός των πόλεων και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονες κλίσεις όπου ενδέχεται να σημειωθούν κατολισθήσεις.
– Άμεση απομάκρυνση από τις ακτές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
– Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των σχολείων σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025.
Οι Επιτροπές θα επανασυνεδριάσουν την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.