Η ανησυχία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Κυκλάδες είναι ιδιαίτερα έντονη, λόγω των πλήθους σεισμικών δονήσεων που έχουν σημειωθεί πρόσφατα. Κύρια προσοχή δίνεται στις περιοχές της Σαντορίνης και της Αμοργού, όπου οι κάτοικοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, δήλωσε την Κυριακή 2/2 ότι «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στη Σαντορίνη». Η δραστηριότητα εστιάζεται στην περιοχή της Ανύδρου, ενός μικρού νησιού ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, που απέχει περίπου 20-25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε την κατάσταση «τυπική σεισμική ακολουθία», με έντονα χαρακτηριστικά, και ανέφερε ότι «μπορεί να προκύψει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, παρόλο που δεν αναμένεται να είναι καταστροφικός».
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι η περιοχή αφορά αρκετά ρήγματα, αποτέλεσμα ερευνών που έχουν γίνει. Έτσι, «η πιθανότητα να έχουμε έναν ισχυρό σεισμό δεν μπορεί να αποκλειστεί». Γι’ αυτό έχουν εφαρμοστεί προληπτικά μέτρα για να μειωθούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό.
«Όταν η σεισμική δραστηριότητα είναι αυτή τη στιγμή τόσο έντονη, απαιτείται προσοχή».
Αναφορικά με την ανησυχία των κατοίκων, ο καθηγητής υπογράμμισε: «Η απόφαση να κλείσουν σχολεία ή άλλοι χώροι συγκέντρωσης δεν σημαίνει ότι προετοιμάζονται για ένα επικείμενο καταστροφικό σεισμό». Διευκρίνισε ότι τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται ώστε να προληφθεί πανικός σε περιπτώσεις που ενδέχεται να γίνει αισθητός ένας σεισμός, ακόμα και μικρής έντασης.
Επιπλέον, ο καθηγητής ανέφερε ότι «δεν θα ήταν υπεύθυνο να συγκεντρωθούν εκατοντάδες θεατές σε εκδηλώσεις ή αθλητικά γεγονότα τη στιγμή που υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα». Παράδειγμα αναφερθέν ήταν το ματς που είχε προγραμματιστεί την Κυριακή στο νησί.
Αναφορικά με την κατάσταση των σχολείων και πώς θα ανοίξουν με τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις, σημείωσε: «Πώς θα μπορέσουν οι δάσκαλοι να διαχειριστούν τα παιδιά όταν νιώθουν σεισμούς κάθε 5-10 λεπτά;» Όλα αυτά υπενθυμίζουν τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης τέτοιων φαινομένων, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών.
Τέλος, ο κ. Παπαζάχος αναφερόμενος στα ηφαίστεια της περιοχής, ανέφερε ότι «υπάρχει μία παραμόρφωση του ηφαιστείου που δεν ενέχει κινδύνους» και δεν πρέπει να γίνονται παρανοήσεις ή να διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις για την κατάσταση των ηφαιστείων στη Σαντορίνη. «Έχουμε να κάνουμε με αναμενόμενα φυσικά φαινόμενα που δεν υποδεικνύουν καμία επερχόμενη καταστροφή».