Στη Σαντορίνη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος επιθεωρεί την περιοχή λόγω της ενισχυμένης σεισμικής δραστηριότητας που έχει παρατηρηθεί στην θαλάσσια ζώνη μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο κίνδυνος κατολισθήσεων είναι αυξημένος σε πέντε συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον, επισήμανε ότι η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου, ούτε με τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης ούτε στο ηφαίστειο Κολούμπο. Ο σεισμός που προκάλεσε τις τελευταίες 50 ώρες προέρχεται από το ρήγμα της Αμοργού, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει πιθανότητα «να προκληθεί σεισμός της τάξης των 5 – 5,5 βαθμών, αλλά όχι πάνω από 6».
Κατά την επίσκεψή του στον παλιό λιμένα, εκεί όπου καταλήγει το τελεφερίκ, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια του σεισμού χθες το πρωί, κατέπεσε μια βραχώδης μάζα, η οποία κατέστρεψε το στέγαστρο στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες δομές στην περιοχή που θα εξετάσουμε για να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και να μειώσουμε τον κίνδυνο», σημείωσε.
Η συνολική εικόνα δείχνει ότι σε πέντε περιοχές, συγκεκριμένα στο Αθηνιό, Παλιό Λιμένα, Αμμούδι, Αρμένη και Κόρφου, ο κίνδυνος εκ των κατολισθήσεων είναι υψηλός. «Αυτή τη στιγμή αναλύουμε την στατικότητα της περιοχής και θα προτείνουμε μέτρα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «εντός ενός μήνα θα προταθούν τα πρώτα άμεσα μέτρα, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα παρουσιαστούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι σωστά σχεδιασμένες, οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον».
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι τα τελευταία 50 ώρες σημειώθηκαν 210 σεισμοί, με 8 εξ αυτών να είναι πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, οι περισσότεροι εκ των οποίων σημειώθηκαν σήμερα το πρωί. «Συνεδριάσαμε έπειτα από εντολή του κ. Κικίλια με τις Επιτροπές Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου προκειμένου να εξετάσουμε τις ενδεχόμενες παρεμβάσεις» ανέφερε.
Στην κατεύθυνση αυτή, πάρθηκαν αποφάσεις όπως το κλείσιμο σχολείων στη Σαντορίνη, καθώς και σε γειτονικές περιοχές. «Αυτή η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά για λόγους ασφαλείας των παιδιών», τόνισε. Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε επίσης τη σημασία που έχει η ενημέρωση των κατοίκων, καλώντας τους να αποφύγουν παλιές ή ερειπωμένες κατασκευές και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. «Σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, πρέπει να αποφεύγουν τις ακτές και επικίνδυνες περιοχές», προειδοποίησε.