Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, δημοσίευσε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, βασιζόμενος στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.
Ο κ. Τσελέντης υπογραμμίζει ότι η παρακολούθηση του φαινομένου συνεχίζεται και ότι “έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας”. Παροτρύνει τους κατοίκους και τους επισκέπτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ακολουθούν τις οδηγίες προφύλαξης για τους σεισμούς.
Σύμφωνα με την ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων, τα δύο κύρια ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης, η Νέα Καμένη και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, παρακολουθούνται στενά, χωρίς να έχουν δείξει σημάδια άμεσης ενεργοποίησης προς το παρόν.
Λεπτομερής Ανάλυση της Σεισμικής Δραστηριότητας από τον Άκη Τσελέντη:
«Η ολιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την κατανόηση των γεωλογικών φαινομένων»
Στην επιστημονική έρευνα, η ανοιχτή σκέψη, η σφαιρική θεώρηση και η δημιουργική φαντασία είναι θεμελιώδεις. Αποφεύγοντας τον δογματισμό και τις προκαταλήψεις, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα σύνθετα φαινόμενα. Η κριτική που παρατηρείται μερικές φορές, σε σεισμολογικά, μετεωρολογικά ή ιατρικά θέματα, οδηγεί σε επιστημονικό σκοταδισμό. (Αναφέρομαι στις απαράδεκτες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για τον COVID-19, που επέβαλλαν στην Ελλάδα, με σκοπό τον πλουτισμό συγκεκριμένων εταιρειών, οι οποίες μάλιστα βράβευσαν την πολιτική ηγεσία για την διαχείριση της κρίσης).
Παρά τη μείωση της αισθητότητας των σεισμικών δονήσεων τις τελευταίες 48 ώρες, η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται, με σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Σας παρουσιάζω τα δεδομένα που κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τις ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 24 ΩΡΕΣ!
Κατανοώ την ανησυχία των επαγγελματιών του τουρισμού. Ωστόσο, η ελαφρά μείωση της αισθητότητας των σεισμών δε δικαιολογεί δηλώσεις από ξενοδόχους και πολιτικούς, που δεν είναι ειδικοί επιστήμονες. Δηλώσεις του τύπου «η κρίση πέρασε και οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται» είναι ανεύθυνες. (ιδιαίτερα όταν τους φιλοξενούμε σε παράνομα καταλύματα αυξάνοντας τις τιμές).
Στην περιοχή ΒΑ του Κολούμπου υπάρχει μια γεωλογική δομή με 18 ηφαιστειακούς κώνους.
Το κόκκινο βέλος υποδεικνύει τον κεντρικό κρατήρα του Κολούμπου, ενώ ο κόκκινος κύκλος σηματοδοτεί την περιοχή όπου καταγράφονται οι σεισμικές δονήσεις.
Επομένως, παρατηρείται άνοδος μάγματος, το οποίο αναζητά διέξοδο προς την επιφάνεια για να εκτονώσει την αυξημένη πίεση. Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η εκτόνωση θα λάβει χώρα στον βυθό της θάλασσας, κοντά στην περιοχή της Ανύδρου, ή από τον ίδιο τον Κολούμπο.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Γη είναι ένα ενιαίο σύστημα και οι γεωλογικές διεργασίες σε γειτονικές περιοχές μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να επηρεάσουν η μία την άλλη.
Για παράδειγμα, οι πρόσφατες εκρήξεις των ηφαιστείων Αίτνα και Στρόμπολι στη Σικελία ενδέχεται να συμβάλλουν θετικά στην εκτόνωση της πίεσης στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Μια τολμηρή, αλλά λογική υπόθεση!
Ευχόμαστε μια πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια και όχι εκρηκτική, ανεξάρτητα από το αν συμβεί στον Κολούμπο ή βορειοανατολικά στην Ανύδρο. Ελπίζουμε επίσης να μην ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού, που προκάλεσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956. Το σενάριο ενός τεκτονικού σεισμού της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ παραμένει υπαρκτό και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για αρκετό χρονικό διάστημα, ακόμη και αν η σεισμική δραστηριότητα έχει μειωθεί σημαντικά.