Λίγο πριν την εισβολή των Ναζί στην Αθήνα, ο Αλέξανδρος Κορυζής, πρωθυπουργός μόλις 43 ημερών, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του. Ήταν μια πράξη αντίστασης ή απελπισίας;
Ο Τραγικός Επίλογος του Αλέξανδρου Κορυζή
Ο Αλέξανδρος Κορυζής, ένας έμπειρος τραπεζίτης και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ιωάννη Μεταξά τον Ιανουάριο του 1941, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ τον διόρισε πρωθυπουργό, προσδοκώντας να διατηρήσει τη σταθερότητα εν μέσω της αυξανόμενης γερμανικής απειλής. Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινωνόταν ραγδαία με τις δυνάμεις του Άξονα να έχουν ήδη εισβάλει στην Ελλάδα και την Αθήνα να είναι ανοχύρωτη.
Στις 18 Απριλίου 1941, μια δραματική σύσκεψη με τον βασιλιά και ανώτατους αξιωματούχους οδήγησε σε πιέσεις προς τον Κορυζή για να συνθηκολογήσει με τους Γερμανούς, με στόχο να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Αργότερα την ίδια ημέρα, στο σπίτι του στην Κηφισιά, ο Κορυζής αυτοκτόνησε. Η επίσημη ανακοίνωση αρχικά έκανε λόγο για καρδιακή προσβολή, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το ηθικό του λαού. Παρόλα αυτά, η αλήθεια δεν άργησε να διαρρεύσει. Πολλοί είδαν την πράξη του ως μια ύστατη κίνηση τιμής και ευθύνης. Δεν ήθελε να είναι ο πρωθυπουργός που θα υπέγραφε την παράδοση της Αθήνας στους Ναζί.
Δέκα ημέρες αργότερα, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Αθήνα. Η ελληνική σημαία κατέβηκε από την Ακρόπολη, αλλά η πράξη αυτή δεν έμεινε αναπάντητη. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατέβασαν κρυφά τη γερμανική σημαία τον Μάιο του ίδιου έτους, συμβολίζοντας την αδιάκοπη ελληνική αντίσταση.
Σαν Σήμερα: Σημαντικά Γεγονότα στην Ιστορία
Ας θυμηθούμε και άλλα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα:
- 1821: Οι Σάμιοι, υπό την ηγεσία του Λυκούργου Λογοθέτη, ξεσηκώνονται και νικούν τους Τούρκους, δίνοντας νέα ώθηση στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας στο Αιγαίο.
- 1897: Ξεσπά ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897, με φόντο την κρητική κρίση. Παρά την αρνητική έκβαση για την Ελλάδα, η σύγκρουση αυτή κινητοποίησε τη διεθνή κοινότητα υπέρ των Κρητών.
- 1906: Το Σαν Φρανσίσκο συγκλονίζεται από έναν καταστροφικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους, μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.
- 1909: Η Ιωάννα της Λορένης, η γνωστή μας Ζαν Ντ’ Αρκ, ανακηρύσσεται αγία από την Καθολική Εκκλησία.
- 1930: Το BBC ανακοινώνει στο κοινό ότι «δεν υπάρχουν ειδήσεις για σήμερα» και μεταδίδει μουσική, μια σπάνια στιγμή ηρεμίας στην ταραχώδη ροή των ειδήσεων.
- 1932: Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο, μια ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου να διατηρήσει τη δραχμή σταθερή κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
- 1941: Ο Αλέξανδρος Κορυζής αυτοκτονεί, καθώς η γερμανική κατοχή πλησιάζει, ένα γεγονός που συγκλονίζει την πολιτική σκηνή.
Γεννήσεις
- 1947: Γιόχαν Κρόιφ, θρύλος του ποδοσφαίρου.
- 1949: Ντομινίκ Στρος-Καν, Γάλλος οικονομολόγος.
- 1969: Ρενέ Ζελβέγκερ, βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός.
- 1969: Κωνσταντίνος Καζάκος, Έλληνας ηθοποιός.
- 1970: Αννίτα Πάνια, Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια.
- 1970: Τατιάνα Στεφανίδου, Ελληνίδα δημοσιογράφος και παρουσιάστρια.
- 1983: Νατάσσα Μποφίλιου, Ελληνίδα τραγουδίστρια.
Θάνατοι
- 1878: Άννα Σιούελ, συγγραφέας του “Μαύρου Καλλονός”.
- 1941: Αλέξανδρος Κορυζής, Έλληνας πρωθυπουργός.
- 1994: Γεώργιος Γεννηματάς, θεμελιωτής του ΕΣΥ.
- 2007: Άλαν Μπολ, Άγγλος ποδοσφαιριστής.
- 2014: Τίτο Βιλανόβα, Ισπανός προπονητής ποδοσφαίρου.
Εορτές
Ήφαιστος
Εθνικές Επέτειοι
- Διεθνής Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού
- Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών
- Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών