Σαν σήμερα, το 1967, η δικτατορία στην Ελλάδα πήρε μια απόφαση που έδειχνε τον φόβο της για οτιδήποτε “δυτικό” και διαφορετικό: απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε τουρίστες με μακριά μαλλιά, γενειάδα ή μίνι φούστες.
Η Δικτατορία της Εμφάνισης: Η Κουρά στο Σύνορο του ’67
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επιβολή της δικτατορίας, δύο υπουργοί της χούντας, ο Στυλιανός Παττακός και ο Παύλος Τοτόμης, υπέγραψαν μια απόφαση που προκάλεσε διεθνή αμηχανία και ειρωνία: την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε τουρίστες που θεωρούνταν «ρυπαροί, ρακένδυτοι, φέροντες γενειάδα ή μακράν κόμη». Αν και αρχικά υπήρξε η πρόθεση απαγόρευσης και των μίνι φούστων για τις γυναίκες, αυτή η απαγόρευση τελικά περιορίστηκε μόνο στις μαθήτριες, μετά από διευκρινιστική απόφαση.
Τα ξένα μέσα ενημέρωσης δεν έχασαν την ευκαιρία να σατιρίσουν την ελληνική στρατιωτική κυβέρνηση, παρουσιάζοντάς την ως ένα καθεστώς γελοίου πουριτανισμού. Η απόφαση εντασσόταν στην ευρύτερη προσπάθεια της χούντας να επιβάλει μια «ηθική τάξη» που ταίριαζε περισσότερο σε περασμένες δεκαετίες. Τα μακριά μαλλιά και τα γένια, σύμβολα τότε της αντικουλτούρας και του κινήματος των χίπις, θεωρήθηκαν «απειλή για τη δημόσια τάξη». Οι μίνι φούστες, που τότε καθιερώνονταν ως μόδα στη Δύση, χαρακτηρίστηκαν σκανδαλώδεις.
Εικόνες τουριστών που αναγκάζονταν να κουρευτούν ή να ξυριστούν στα σύνορα έκαναν τον γύρο του κόσμου, στιγματίζοντας την Ελλάδα της χούντας. Ο Τύπος της εποχής μιλούσε για «δικτατορία της εμφάνισης». Πολλοί ξένοι τουρίστες ακύρωσαν τα ταξίδια τους φοβούμενοι ανάλογη μεταχείριση.
Το περιστατικό αποκαλύπτει τη βαθιά καχυποψία της χούντας απέναντι σε κάθε τι το νεωτερικό, το διαφορετικό, το μη ελεγχόμενο. Και τελικά, αποτέλεσε έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η δικτατορία απομόνωσε την Ελλάδα σε πολιτισμικό επίπεδο από την υπόλοιπη Ευρώπη, σε μια εποχή ραγδαίων κοινωνικών και πολιτιστικών αλλαγών.
Σημαντικά Γεγονότα που Σημάδεψαν την 9η Μαΐου
- 1877: Ρουμανία – Ανεξαρτησία και Πόλεμος: Η Ρουμανία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και εισέρχεται στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του σύγχρονου ρουμανικού κράτους.
- 1927: Οι Δελφικές Γιορτές – Αναβίωση του Αρχαίου Πνεύματος: Πραγματοποιούνται οι πρώτες Δελφικές Γιορτές, μια ιδέα του Άγγελου Σικελιανού και της συζύγου του Εύας Πάλμερ, με σκοπό την προώθηση ενός παγκόσμιου πολιτιστικού διαλόγου μέσω της αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος.
- 1936: Θεσσαλονίκη – Η Βίαιη Καταστολή και ο «Επιτάφιος»: Η χωροφυλακή καταστέλλει βίαια απεργία καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη με τραγικό απολογισμό 12 νεκρούς. Το γεγονός αυτό συγκλονίζει και εμπνέει τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον εμβληματικό «Επιτάφιο».
- 1974: Μπρους Σπρίνγκστιν – Το Μέλλον του Ροκ: Ο δημοσιογράφος Τζον Λάντο γράφει στο Rolling Stone το ιστορικό άρθρο για τον Μπρους Σπρίνγκστιν: «Είδα το μέλλον του ροκ και ονομάζεται Μπρους Σπρίνγκστιν», καθιερώνοντας τον καλλιτέχνη.
- 1980: Γεώργιος Ράλλης – Πρωθυπουργία και Δημοτική Γλώσσα: Ο Γεώργιος Ράλλης αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ελλάδας. Κατά τη θητεία του καθιερώνεται η δημοτική γλώσσα στο δημόσιο και την εκπαίδευση.
- 1994: Νέλσον Μαντέλα – Η Γέννηση της Νέας Νότιας Αφρικής: Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, σηματοδοτώντας το τέλος του απαρτχάιντ και την αρχή μιας νέας, δημοκρατικής εποχής.
- 1998: Ντάνα Ιντερνάσιοναλ – Ένα Ορόσημο για την LGBTQ+ Ορατότητα: Η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ κερδίζει τη Eurovision με το τραγούδι «Diva» ως τρανς καλλιτέχνιδα, προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και αποτελώντας ένα σημαντικό ορόσημο για την LGBTQ+ ορατότητα.
Γεννήσεις
-
1860 – Τζέιμς Μάθιου Μπάρι: Ο Σκωτσέζος συγγραφέας που χάρισε στον κόσμο τον «Πίτερ Παν», έναν χαρακτήρα που ενσαρκώνει την αιώνια παιδική ηλικία και επηρέασε βαθιά τη λογοτεχνία.
-
1940 – Τζέιμς Λ. Μπρουκς: Σημαντικός Αμερικανός σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός, δημιουργός επιτυχημένων σειρών και ταινιών όπως «The Simpsons», «Terms of Endearment» και «Broadcast News».
Θάνατοι
-
2020 – Λιτλ Ρίτσαρντ: Πρωτοπόρος του rock ‘n’ roll, ο Αμερικανός μουσικός άφησε ανεξίτηλο σημάδι με τραγούδια όπως «Tutti Frutti» και «Long Tall Sally», επηρεάζοντας γενιές καλλιτεχνών.
Εορτολόγιο
Ησαΐας, Χριστόφορος, Χριστοφορία
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Ημέρα της Ευρώπης (Ε.Ε.)