Ανακαλύψτε μερικές από τις πιο σημαντικές ιστορικές στιγμές, γεννήσεις και θανάτους που συνέβησαν την 4η Ιουλίου μέσα στους αιώνες, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Η Μάχη της Μαντινείας και ο θάνατος του Επαμεινώνδα
Στις 4 Ιουλίου του 362 π.Χ., η αρχαία Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μια αποφασιστικής μάχης, της Μάχης της Μαντινείας, όπου ο μεγάλος στρατηγός της Θήβας, Επαμεινώνδας, εφάρμοσε την καινοτόμο τακτική της λοξής φάλαγγας.
Η σύγκρουση μεταξύ του θηβαϊκού συνασπισμού (Βοιωτία, Θεσσαλία, Εύβοια, Άργος, Μεσσηνία, Αρκαδία) και των δυνάμεων της Σπάρτης, της Αθήνας και της Αχαΐας ήταν το αποκορύφωμα της προσπάθειας για κυριαρχία στον ελληνικό χώρο. Η στρατηγική ενίσχυση της αριστερής πτέρυγας του στρατού σε βάθος 50 σειρών, με στόχο τη διάσπαση των αντιπάλων, οδήγησε σε θρίαμβο, όμως ο Επαμεινώνδας τραυματίστηκε θανάσιμα από δόρυ.
Παρά τον τραυματισμό, ο στρατηγός διατήρησε την ψυχραιμία του, δείχνοντας την ασπίδα του και ζητώντας να μάθει αν οι Βοιωτοί είχαν νικήσει. Αφού επιβεβαιώθηκε η νίκη, δήλωσε με ηρωισμό: «Είναι η ώρα να πεθάνω». Η απώλειά του σήμανε το τέλος της θηβαϊκής κυριαρχίας και άνοιξε το δρόμο για την άνοδο της Μακεδονίας υπό τον Φίλιππο Β΄.
Εμβληματικές στιγμές της 4ης Ιουλίου στην σύγχρονη ιστορία
- 2004: Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου κατακτά το Euro 2004, επικρατώντας της Πορτογαλίας με 1-0 χάρη στο γκολ του Άγγελου Χαριστέα, προκαλώντας εθνική ευφορία και γράφοντας ιστορία.
- 2012: Το CERN ανακοινώνει την ανακάλυψη σωματιδίων που συνδέονται με το μποζόνιο του Χιγκς, ολοκληρώνοντας δεκαετίες επιστημονικής έρευνας για τον μηχανισμό μάζας των στοιχειωδών σωματιδίων.
Γεννήσεις σημαντικών προσωπικοτήτων
1978 – Βίκυ Καγιά, Ελληνίδα μοντέλο και τηλεπαρουσιάστρια, γνωστή για την επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της μόδας και την παρουσίαση εκπομπών όπως το Greece’s Next Top Model και το Shopping Star.
Θάνατοι που σημάδεψαν την ιστορία
362 π.Χ. – Επαμεινώνδας, εξέχων στρατηγός της Θήβας, που ανέτρεψε την ηγεμονία της Σπάρτης και ενίσχυσε τη θέση της Θήβας ως κυρίαρχης δύναμης στην αρχαία Ελλάδα.
1546 – Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, διάσημος οθωμανός ναύαρχος και πειρατής, που κυριάρχησε στη Μεσόγειο και ενέπνευσε φόβο σε χριστιανικές δυνάμεις του 16ου αιώνα.
1826 – Τζον Άνταμς, 2ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σημαντικός πατέρας της αμερικανικής ανεξαρτησίας και πολιτικός στοχαστής.
1826 – Τόμας Τζέφερσον, 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ και βασικός συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, οραματιστής της δημοκρατίας και εδαφικός επεκτατής.
1934 – Μαρία Κιουρί, πρωτοπόρος επιστήμονας στην ραδιολογία, η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με δύο βραβεία Νόμπελ για τις έρευνές της στα ραδιενεργά στοιχεία.
2003 – Μπάρι Γουάιτ, Αμερικανός τραγουδιστής και παραγωγός, γνωστός για τον αισθησιακό του ήχο στη soul και disco μουσική, με παγκόσμιες επιτυχίες που σημάδεψαν τη δεκαετία του ’70.