Σαν σήμερα, 27 Απριλίου 1941, η μαύρη σκιά της ναζιστικής Κατοχής απλώνεται πάνω από την Αθήνα, αλλά και μια μεγάλη μορφή της ελληνικής λογοτεχνίας, η Πηνελόπη Δέλτα, επιλέγει να μην ζήσει τη σκλαβιά.
Οι Γερμανοί στην Αθήνα: Η αρχή της Κατοχής
Η 27η Απριλίου 1941, Κυριακή του Θωμά, είναι η ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της τραγικής περιόδου της Κατοχής στην Ελλάδα. Στις 8 το πρωί, μοτοσικλετιστές και τεθωρακισμένα οχήματα της 2ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, υπό τον ανθυπολοχαγό Φριτς Ντίρφλιγκ, μπαίνουν στα βόρεια προάστια. Στο καφενείο «Λουξ» στους Αμπελόκηπους, Έλληνες αξιωματούχοι, όπως ο φρούραρχος Αθηνών Χρ. Καβράκος και οι δήμαρχοι Αθηνών και Πειραιά, παραδίδουν την πόλη.
Η ναζιστική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη, τα καταστήματα κλείνουν και οι κάτοικοι κλείνονται στα σπίτια τους. Το τελευταίο ραδιοφωνικό μήνυμα της «ελεύθερης ακόμη Αθήνας» σιγεί, καθώς η πόλη περνά υπό τον έλεγχο των εισβολέων.
Αυτή η εισβολή ήταν συνέπεια της «Επιχείρησης Μαρίτα», ενός σχεδίου του Χίτλερ από το 1940 για την υποταγή Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας. Παρά την ηρωική αντίσταση στα οχυρά της Γραμμής Μεταξά και στο Αλβανικό Μέτωπο, η χώρα υποτάχθηκε στην ανώτερη στρατιωτική δύναμη των Ναζί. Μέσα σε λίγες ημέρες, όλη η Ελλάδα θα βρεθεί κάτω από τη γερμανική, ιταλική και βουλγαρική κατοχή.
Η Πηνελόπη Δέλτα και ο τερματισμός μιας ζωής
Η ημέρα της εισόδου των Γερμανών στην Αθήνα είναι και η μέρα που μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, η Πηνελόπη Δέλτα, επιλέγει να τερματίσει τη ζωή της. Η συγγραφέας των εμβληματικών έργων «Τα Μυστικά του Βάλτου», «Ο Τρελαντώνης» και «Παραμύθι χωρίς όνομα», δεν άντεξε να δει την πρωτεύουσα σκλαβωμένη.
Μαζί με το σωματικό μαρτύριο της σκλήρυνσης κατά πλάκας και τον αθεράπευτο πόνο του ανεκπλήρωτου έρωτά της για τον Ίωνα Δραγούμη, η εικόνα της ναζιστικής σημαίας στην Ακρόπολη αποτέλεσε το τελειωτικό χτύπημα. Πήρε δηλητήριο και έφυγε από τη ζωή πέντε ημέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου 1941, αφήνοντας ένα λιτό σημείωμα: «Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε μια γωνιά του κήπου, αλλά μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα».
Διαβάστε σχετικά: Σαν σήμερα η Πηνελόπη Δέλτα πίνει δηλητήριο μαραζωμένη από έναν ανεκπλήρωτο έρωτα και βλέποντας τους Γερμανούς να μπαίνουν στην Αθήνα