Οι συνομιλίες σχετικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα έχουν προχωρήσει σημαντικά, σύμφωνα με τον Guardian. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει να μην αναδείξουν αυτό το πολιτιστικό ζήτημα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ με τον Έλληνα ομόλογό του την Τρίτη.
Η τύχη αυτών των κλασικών έργων, η οποία είχε προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στον Ρίσι Σουνάκ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν αναμένεται να είναι στο επίκεντρο της συζήτησης. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Στάρμερ την Δευτέρα, «Η θέση μας για τα μάρμαρα του Έλγιν παραμένει αμετάβλητη».
Παρά την απόφαση αυτή, πηγές αναφέρουν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, προεδρεύοντος του Βρετανικού Μουσείου, φαίνεται να προχωρούν προς μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την επιστροφή των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.
«Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει εντελώς», σημείωσε πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.
Αναμένεται ότι μια πιθανή συμφωνία θα βασιστεί σε μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας, με τα γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα και να επανασυνδέονται με άλλα έργα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αντίστοιχα, η Βρετανία θα μπορέσει να φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις από την ελληνική συλλογή.
Τον Σεπτέμβριο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, είχε σχολιάσει στον Guardian ότι πίστευε πως η συμφωνία ήταν σχετικά κοντά. Οι διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησαν το 2021.
Ο Γεραπετρίτης συνοψίζοντας τις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι είναι «ειλικρινείς και ανοιχτές», προσθέτοντας «Υπάρχει κοινός τόπος σχετικά με το πώς να δομήσουμε τη συνεργασία μας.»
Η εκτίμηση είναι ότι υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες πολιτικής βούλησης για να ευοδωθούν οι συνομιλίες, οι οποίες τώρα επικεντρώνονται στις πρακτικές λεπτομέρειες, αναφορικά με τη μεταφορά των θησαυρών από την Βρετανία στην Ελλάδα.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1816, έτος κατά το οποίο ο λόρδος Έλγιν, πρεσβευτής της Αγγλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.
Μάλιστα, η διαμάχη γύρω από την άδεια που ισχυρίζεται ότι είχε από τις οθωμανικές αρχές παραμένει επίκαιρη, με την Τουρκία να αμφισβητεί την ύπαρξή της.
Ο Μητσοτάκης έχει επαναλάβει ότι η επιστροφή των γλυπτών αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Ωστόσο, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης αντέτεινε ότι δεν υπήρξε προσωπική εμπλοκή του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες στις συνομιλίες, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία παραμένει υπό την εκτίμηση του Βρετανικού Μουσείου.
Ο εκπρόσωπος του Στάρμερ δήλωσε ότι τα γλυπτά «δεν θα είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού» στην προσεχή συνάντηση. Πιο εστιασμένος στα διεθνή ζητήματα, κύριος στόχος του θα είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία και η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Παλαιότερα, η ένταση γύρω από αυτή την υπόθεση είχε κορυφωθεί, με τον Μητσοτάκη να συγκρίνει την ακεραιότητα των γλυπτών με τη Μόνα Λίζα. Αυτή η δήλωση είχε προκαλέσει έντονη αντίκρουση και επανακαθορισμό της πολιτικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε: «Οι συνομιλίες με την Ελλάδα για την συνεργασία γύρω από τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές». Υπογράμμισε επίσης ότι πιστεύουν στη σημασία μιας διαρκούς συνεργασίας που θα βοηθήσει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.