Η Βουλή των Ελλήνων ξεκινά μια σημαντική προσπάθεια για την αναβάθμιση των λειτουργιών των υπηρεσιών της, στοχεύοντας σε μια πλήρη και σύγχρονη αποτύπωση της αποδοτικότητας και οργάνωσής τους.
Χαρτογράφηση της υφιστάμενης λειτουργίας των υπηρεσιών της Βουλής
Η Βουλή των Ελλήνων προχωρά στην αξιολόγηση και καταγραφή της λειτουργίας των υπηρεσιών της, μετά από την υπογραφή από τον γενικό γραμματέα κ. Βασίλη Μπαγιώκο. Το έργο στοχεύει στη χαρτογράφηση της υπάρχουσας οργανωτικής δομής και των διαδικασιών με σκοπό να αποτυπωθεί το επίπεδο λειτουργίας και τα αποτελέσματα των υπηρεσιών μέσα από μια λεπτομερή μελέτη.
Η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται σε απευθείας ανάθεση σε μία εταιρεία από τις τρεις που κατέθεσαν προσφορές, σηματοδοτώντας ένα νέο στάδιο για τη Βουλή με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας σε όλα τα λειτουργικά επίπεδα.
Στόχοι και σημασία της αξιολόγησης των υπηρεσιών της Βουλής
Κεντρικός στόχος είναι να καταγραφούν όλες οι λειτουργικές διαδικασίες, να εντοπιστούν τυχόν κενά στην απόδοση και να υποδειχθούν περιθώρια για βελτίωση της αποδοτικότητας. Η πρωτοβουλία συνάδει με το νέο πλαίσιο στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής στο Δημόσιο, που θεσπίστηκε το 2022, ενσωματώνοντας μετρήσιμους στόχους και συστήματα επιβράβευσης με βάση τις επιδόσεις.
Η μελέτη αυτή αναμένεται να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τον διοικητικό και επιχειρησιακό μετασχηματισμό του Κοινοβουλίου, συμβάλλοντας στην υιοθέτηση πιο σύγχρονων και λειτουργικών δομών.
Ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού στη βελτίωση της λειτουργίας της Βουλής
Η αξιολόγηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν ληφθεί υπόψη το μέγεθος του προσωπικού που απασχολείται στη Βουλή. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, την 1η Ιουλίου 2025, το σύνολο των εργαζομένων στη Βουλή ανέρχεται σε 2.127 άτομα, με την κατανομή να παρουσιάζει ενδιαφέρον:
- 623 μόνιμοι υπάλληλοι,
- 793 εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου,
- 113 μετακλητοί υπάλληλοι,
- 1 υπάλληλος δημοσίου δικαίου με θητεία,
- και 597 επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών και ευρωβουλευτών.
Η πληθώρα αυτή του ανθρώπινου δυναμικού καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη οργάνωση και λειτουργία της Βουλής, ενισχύοντας τόσο τη διαφάνεια όσο και την αποδοτικότητα.