Νέα στοιχεία φωτίζουν την τραγωδία των Τεμπών με το πόρισμα για τη δημιουργία της πυρόσφαιρας μετά τη σιδηροδρομική σύγκρουση.
Πόρισμα ΕΜΠ για το δυστύχημα στα Τέμπη και οι αιτίες της πυρόσφαιρας
Στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη παραδόθηκε το εκτενές πόρισμα του καθηγητή Δημήτρη Καρώνη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που εξετάζει την υπόθεση των Τεμπών. Το πόρισμα εστιάζει στην εικόνα της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση δύο τρένων, αποδίδοντας τη δημιουργία της στα έλαια σιλικόνης υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου.
Σε 132 σελίδες, ο κ. Καρώνης αναλύει δεδομένα από το Γενικό Χημείο του Κράτους και συνδυάζει αποτελέσματα από αυτοψίες και λήψη υλικών στην περιοχή του δυστυχήματος. Το συμπέρασμα είναι ότι τα έλαια σιλικόνης, σε θερμοκρασίες άνω των 330 βαθμών Κελσίου, μπορούν να αναφλεγούν και να προκαλέσουν το φαινόμενο της πυρόσφαιρας.
Παράλληλα, το πόρισμα αποκλείει τη μεταφορά ύποπτου φορτίου από την εμπορική αμαξοστοιχία, όπως πιστοποιείται από τα βίντεο της εταιρείας ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ, προσφέροντας σημαντικές απαντήσεις για τις συνθήκες πρόκλησης της τραγωδίας.
Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα εδώ
Αντίθετες και αντίστοιχες πραγματογνωμοσύνες στην υπόθεση των Τεμπών
Στη δικογραφία υπάρχουν και άλλες πραγματογνωμοσύνες, που έχει καταθέσει τόσο η Πυροσβεστική όσο και τεχνικοί σύμβουλοι συγγενών των θυμάτων, οι οποίες παρουσιάζουν τόσο παρόμοια όσο και αντίθετα συμπεράσματα ως προς τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.
Η θέση του δικηγόρου της οικογένειας του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας
Ο δικηγόρος Λεωνίδας Κουμπούρας, που εκπροσωπεί την οικογένεια του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας και της οικογένειας Πλακιά, τονίζει σε πρόσφατη ανάρτησή του ότι οι δικαστικοί πραγματογνώμονες αποκλείουν την ύπαρξη παράνομου φορτίου και επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο της πυρόσφαιρας προκλήθηκε πιθανώς από τη διάρρηξη μετασχηματιστών με έλαια σιλικόνης υπό ηλεκτρικό τόξο.
Με τη συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων και νομικών τοποθετήσεων, η έρευνα για το σκάνδαλο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη συνεχίζεται, εστιάζοντας τόσο στην τεχνική ανάλυση των αιτιών όσο και σε θέματα ασφάλειας και ευθύνης.