Παπαζάχος: Ποιες 3 σεισμικές ζώνες της Ελλάδας κρύβουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο

Ανησυχίες για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα; Ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος εξηγεί πού θα μπορούσε να συμβεί και πώς θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε.

Κώστας Παπαζάχος: Πιθανότητα σεισμού σαν της Μιανμάρ στην Ελλάδα

Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στη Μιανμάρ, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR για την πιθανότητα ενός αντίστοιχου σεισμού στην Ελλάδα και την ετοιμότητά μας. “Ένας σεισμός σαν της Μιανμάρ δε μπορεί να γίνει οπουδήποτε”, τόνισε ο Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας ότι απαιτείται ρήγμα εκατοντάδων χιλιομέτρων σε μια συγκεκριμένη ζώνη.

Οι τρεις κύριες σεισμικές ζώνες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, υπάρχουν τρεις κύριες ζώνες στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο σεισμό:

  • Το εξωτερικό ελληνικό τόξο: Από την Κεφαλονιά και νότια της Πελοποννήσου, κατά μήκος των ακτών της Κρήτης και από την Κάρπαθο έως τη Ρόδο.
  • Η τάφρος του βορείου Αιγαίου.
  • Μία ζώνη που περνάει από την Αμοργό: Έχει δώσει σεισμό μικρότερο από αυτόν της Μιανμάρ.

“Υπάρχουνε τέτοια μέρη στον ελληνικό χώρο και έχουνε δώσει σεισμούς μεγάλους αλλά πολύ σπάνια”, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ετοιμότητα της Ελλάδας για μεγάλο σεισμό

Ο κ. Παπαζάχος αναφέρθηκε στην ετοιμότητα της χώρας μας να διαχειριστεί έναν τέτοιο σεισμό. “Δεν έχουμε εμπειρία από τέτοιους σεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί που σας αναφέρω είναι πολύ παλιοί, το 1956 δεν είχαμε τέτοιες καταστροφές”, σημείωσε. Αναφέρθηκε στον σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Αμοργό το 1956, εξηγώντας ότι η θάλασσα και η απουσία υψηλών κτιρίων τότε, περιόρισαν τις καταστροφές.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σεισμογενή περιοχή και η σωστή προετοιμασία, η ενημέρωση και η τήρηση των αντισεισμικών κανονισμών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία μας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα