Σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το ρήγμα που προκαλεί τους πρόσφατους σεισμούς στο Χαλάνδρι, τον Χολαργό και στο Παπάγο. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρώην διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώνει σε ανάρτησή του στο Facebook ότι από τις 11 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 30 σεισμοί στην εν λόγω περιοχή, με το μεγαλύτερο μέγεθος να είναι 2,8 Ρίχτερ.
«Η σωστή επιστημονική διατύπωση είναι ότι δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για το ρήγμα. Τα επίκεντρα αυτών των μικρών σεισμών δεν είναι διασκορπισμένα σε ευρεία περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενεργοποιήσει κανένα σημαντικό κομμάτι του ρήγματος», επισημαίνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η επιφυλακτικότητα, δεδομένου ότι πρόκειται για μία πυκνοκατοικημένη ζώνη.
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρεται επίσης στο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που έπληξε την Πάρνηθα το 1999, θυμίζοντας ότι οι μικροσεισμοί που σημειώθηκαν στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Φυλής τον Νοέμβριο του 1997 «προετοίμασαν το έδαφος» για τον καταστροφικό σεισμό.
Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:
Η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε στις 11.12.2024 με μέγεθος 2,8 και συνεχίζεται με μικρότερα μεγέθη. Έως τώρα έχουν καταγραφεί 30 σεισμοί. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ρήγμα είναι μικρό. Στην πραγματικότητα, όμως, έχουμε πλήρη άγνοια. Τον τελευταίο καιρό, αποκτούμε πληροφορίες παρακολουθώντας αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Η σωστή επιστημονική διατύπωση είναι ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα για το ρήγμα. Τα επίκεντρα αυτών των μικρών σεισμών δεν διασπείρονται σε ευρεία περιοχή και, επομένως, δεν έχει ενεργοποιηθεί κάποιο σημαντικό τμήμα του ρήγματος.
Ας θυμηθούμε ότι έχουμε βιώσει πολλές εκπλήξεις στο παρελθόν. Ποιός θυμάται τους μικρούς σεισμούς στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Φυλής τον Νοέμβριο του 1997 που προετοίμασαν τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας (Φυλής) στις 7.9.1999; Είναι καλό να είμαστε επιφυλακτικοί, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα κατοικίας.