Μια νέα επιστημονική μελέτη από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του Warwick Business School, Δρ. Παναγιώτης Κυριακόπουλος, δημοσιεύτηκε στο διεθνούς φήμης επιστημονικό περιοδικό Journal of Rural Studies, το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα ABS 3*.
Ο τίτλος της μελέτης είναι:“ Επανεξέταση της Καινοτομίας σε Επίπεδο Επιχείρησης σε Αγροτικές Περιοχές: Μια Συστηματική Ανασκόπηση της Βιβλιογραφίας και Κατευθύνσεις για Μελλοντική Έρευνα“. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει σημαντικά ευρήματα γύρω από την καινοτομία που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές.
Ο Δρ. Κυριακόπουλος προχώρησε σε μια εκτενή βιβλιογραφική ανασκόπηση για τον τομέα της καινοτομίας στις αγροτικές περιοχές, με σκοπό να χαρτογραφήσει την υπάρχουσα γνώση, να αναγνωρίσει τους κορυφαίους συγγραφείς και περιοδικά, και να συνθέσει ένα αναλυτικό πλαίσιο για τους παράγοντες και τα αποτελέσματα της καινοτομίας. Στη διαδικασία αυτή, ανέλυσε συνολικά 152 άρθρα που δημοσιεύτηκαν από το 2003 έως το 2023, αποκαλύπτοντας πολλά ερευνητικά κενά και προτείνοντας νέες κατευθύνσεις για περαιτέρω έρευνα.
Η μελέτη εισάγει ένα μοντέλο κατηγοριοποίησης των παραγόντων που επηρεάζουν την καινοτομία σε τέσσερα επίπεδα: (1) περιφερειακό και εθνικό, (2) επιχειρησιακό, (3) κοινοτικό, και (4) ατομικό. Οι επιπτώσεις της καινοτομίας διακρίνονται σε πέντε βασικές κατηγορίες: απόδοση, ανθεκτικότητα, εγκυρότητα στην κοινότητα, επιχειρηματική συμπεριφορά, και ανάπτυξη. Επιπλέον, η μελέτη αναλύει διάφορους τύπους καινοτομίας, όπως η πράσινη και η οικολογική καινοτομία για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και η συνεργατική καινοτομία, που προάγει τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για μια βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.
Για την έρευνά του, ο Δρ. Κυριακόπουλος έχει λάβει πλήθος διακρίσεων από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και άλλους ερευνητικούς φορείς καθώς και ευρωπαϊκά συνέδρια, ενώ έχει συμπεριληφθεί στην ελληνική λίστα του Forbes 30under30.
Ο Δρ. Κυριακόπουλος δήλωσε στο pagenews.gr: «Ελπίζω αυτή η μελέτη να διευκολύνει τους ερευνητές στον τομέα μας να προχωρήσουν σε νέες μελέτες που θα εδράζονται στα κενά που εντοπίστηκαν, καθώς και να αποδειχθούν χρήσιμα τα ευρήματα για τη χάραξη πολιτικών». Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.