«Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουμε όλοι διαγνώσει. Συχνά, εμείς οι γονείς επιλέγουμε να κλείνουμε τα μάτια μας, γιατί είναι πιο βολικό να αφήνουμε τα παιδιά μας με ένα κινητό, χωρίς να έχουμε επίγνωση του περιεχομένου που καταναλώνουν. Αν έχουμε κατανοήσει την κατάσταση, είναι αναγκαίο να αναλάβουμε δράση. Είναι εύκολο να λέμε ότι απαγορεύουμε κάτι, αλλά το κρίσιμο είναι πώς θα το εφαρμόσουμε στην πράξη. Μία απλή ανακοίνωση δεν αρκεί αν την επόμενη μέρα δεν είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την απαγόρευση», δήλωσε ο κ. Παπαστεργίου στην ΕΡΤ, μιλώντας για τη λειτουργία ενός ψηφιακού πορτοφολιού που στοχεύει να ελέγξει την ανεξέλεγκτη πρόσβαση των ανηλίκων στα social media.
«Το κύριο ζήτημα είναι πώς θα ελέγξουμε την ηλικία των παιδιών. Μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού, μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες από το μητρώο πολιτών. Υπάρχει μία ψηφιακή διαδικασία για να διαπιστώσουμε την ηλικία του χρήστη ενός τηλεφώνου. Στόχος μας είναι να πιέσουμε τις πλατφόρμες να απαιτούν αποδεικτικό ηλικίας. Ψάχνουμε για μία κοινή ευρωπαϊκή λύση σχετικά με τον έλεγχο της ηλικίας».
«Παρέχουμε στους γονείς τα απαραίτητα εργαλεία, αλλά αυτοί θα χρειαστεί να συμμετάσχουν ενεργά. Με το Kids Wallet, μπορούν να επιβεβαιώνουν ψηφιακά την ηλικία των παιδιών τους. Εισάγοντας τον αριθμό κινητού του παιδιού τους, μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ηλικία του κατόχου. Χωρίς τη δήλωση και την ενεργοποίηση του Wallet από τους γονείς, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ελεγκτική παρέμβαση για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου. Μέσω της εφαρμογής, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το περιεχόμενο και τον χρόνο που τα παιδιά τους εκτίθενται στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, καμία απαγόρευση δεν θα αποδώσει αν δεν επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας».
Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στον «Δαίδαλο», το νέο εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης που θα δημιουργηθεί στο Λαύριο, λέγοντας ότι θα προσφέρει λύσεις σε καθημερινά ζητήματα. Υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να συμμετάσχει σε τέτοιες σημαντικές προκλήσεις, καθώς είναι μία από τις επτά χώρες που επέλεξε η ΕΕ για χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός AI Factory.
«Τον Ιανουάριο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διακυβέρνηση των δεδομένων. Σκοπός είναι να διασφαλιστούν ανώνυμες και ασφαλείς διαδικασίες για την παραγωγή πολιτικών εφαρμογών και λύσεων. Αυτές οι νέες επιχειρήσεις, μαζί με το Δημόσιο, πιθανώς θα αναζητήσουν υπολογιστική ισχύ. Η τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί μεγάλης κλίμακας υπολογιστές. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα δημιουργηθεί ο ελληνικός υπερυπολογιστής Δαίδαλος με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάπτυξης, έτσι ώστε όλες οι λύσεις να διαχειρίζονται εντός της χώρας, συγκεκριμένα από το Λαύριο», κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.