Ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δικαιότερης αντιμετώπισης των φοιτητών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ολοκλήρωση των σπουδών τους κάνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προτείνοντας αλλαγές στην πολιτική διαγραφών.
Αναγκαία Προσαρμογή στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της “διεύρυνσης της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης”. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην αναγνώριση περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας συμμετοχής στις εξετάσεις ή υποβολής δήλωσης μαθημάτων, προσφέροντας μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτα εμπόδια.
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ υπογραμμίζει πως η υφιστάμενη πολιτική δημιουργεί προβλήματα, καθώς:
- Οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη φοίτησης στερούνται σημαντικά προνόμια, όπως δωρεάν συγγράμματα, σίτιση και στέγαση, χωρίς αυτό να συνεπάγεται άμεση οικονομική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό των ΑΕΙ.
- Η ταύτιση των ανενεργών φοιτητών, που δεν υποβάλλουν δηλώσεις μαθημάτων ούτε συμμετέχουν στις εξετάσεις, με αυτούς που είναι συνεπείς και επιθυμούν διακαώς να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, κρίνεται άδικη και αναποτελεσματική.
Στατιστικά στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών αποκαλύπτουν ότι το 66% των φοιτητών που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης δεν συμμετέχουν στις εξετάσεις ούτε εγγράφονται, ενώ το υπόλοιπο 33% παραμένει ενεργό και προσπαθεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Δημιουργία Παρατηρητηρίου Φοιτητικής Πορείας
Σε μια πιο σφαιρική προσέγγιση, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αναγνωρίζει ότι “η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών είναι ένα περίπλοκο και διαχρονικό φαινόμενο” που δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά παρατηρείται και διεθνώς. Η αιτιολογία αυτού του φαινομένου είναι πολυπαραγοντική, περιλαμβάνοντας θεσμικούς, ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και προσωπικούς παράγοντες.
Για την καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση του φαινομένου, προτείνεται η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου σε κάθε ΑΕΙ και σχολή. Αυτό το παρατηρητήριο θα έχει ως έργο την παρακολούθηση της φοιτητικής ροής και τη διεξαγωγή συνεχών ερευνών, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας σαφούς εικόνας της κατάστασης και τη λήψη στοχευμένων μέτρων.
Ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται για τις αλλαγές στην πολιτική διαγραφών, καταγράφοντας λεπτομερώς τις περιπτώσεις των φοιτητών ανά έτος εισαγωγής. Στελέχη του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των φοιτητών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποφοιτήσουν μετά την ανακοίνωση του νόμου και της επικείμενης διαγραφής είναι περιορισμένος.
Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αθηνών σηματοδοτεί μια θετική εξέλιξη προς μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη προσέγγιση στην ανώτατη εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας τις προσωπικές και κοινωνικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές στην πορεία τους προς την ολοκλήρωση των σπουδών τους.