Η προστασία των δασών στην Ελλάδα ενισχύεται με σύγχρονα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων.
Το πρόγραμμα AntiNero: Καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
Στην Αττική, τα συνεργεία του προγράμματος AntiNero εργάστηκαν αδιάκοπα όλο το βράδυ, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες που ενίσχυσαν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Στον Πισσώνα της Εύβοιας, η αντιπυρική ζώνη που δημιουργήθηκε πέρυσι μέσω του κυβερνητικού προγράμματος AntiNero αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην οριοθέτηση της φωτιάς, αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αυτής.
Στόχοι και επιτεύγματα των τριών φάσεων του προγράμματος AntiNero
Κατά την πρώτη φάση (AntiNero I) πραγματοποιήθηκε καθαρισμός περίπου 52.000 στρεμμάτων σε σημαντικές δασικές εκτάσεις, συντηρήθηκαν 12.600 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και δημιουργήθηκαν 2.000 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών. Επιπλέον, εκπονήθηκαν 39 εξειδικευμένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας που στόχευσαν κρίσιμα οικοσυστήματα της χώρας.
Η δεύτερη φάση (AntiNero II) επικεντρώθηκε σε καθαρισμούς 65.000 στρεμμάτων, συντήρηση 20.000 χιλιομέτρων δρόμων και 1.000 χιλιομέτρων αντιπυρικών ζωνών, ενώ παράλληλα διανεμήθηκε δωρεάν ξυλεία σε χιλιάδες πολίτες, ενισχύοντας την τοπική κοινωνία.
Η τρέχουσα τρίτη φάση (AntiNero III) προβλέπει καθαρισμούς σε 71.058 στρέμματα, συντήρηση 103.741 χιλιομέτρων δρόμων, δημιουργία 21.197 χιλιομέτρων αντιπυρικών ζωνών και ανάπλαση 65.357 στρεμμάτων μικτών ζωνών βλάστησης, ενισχύοντας περαιτέρω την πρόληψη πυρκαγιών.
Χρηματοδότηση και πρόσθετες δράσεις για πιο ανθεκτικά δάση
Το πρόγραμμα AntiNero, χρηματοδοτούμενο κυρίως μέσα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης NextGenerationEU, έχει λάβει συνολικά περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη πρωτοβουλία πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Παράλληλα με τον καθαρισμό και τη συντήρηση, οι δράσεις του AntiNero περιλαμβάνουν την αναδάσωση 5.700 εκταρίων υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων, την αναβάθμιση δημόσιων φυτωρίων και την υλοποίηση σημαντικών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε περιοχές με αυξημένους περιβαλλοντικούς κινδύνους, όπως ο Έβρος, η Ροδόπη και η Βόρεια Εύβοια.