Για την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
«Υπήρξε κλήση από τον υπουργό Κικίλια για διυπουργική σύσκεψη, προκειμένου να ενημερώσουμε τους υπουργούς σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση. Σήμερα το πρωί, στις 4:40, σημειώθηκε σεισμός ύψους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μπορούμε να πούμε ότι το βράδυ ήταν πιο ήρεμο, αλλά στη συνέχεια παρατηρήσαμε αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας. Πιστεύουμε ότι αυτή η αύξηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Οι σεισμοί απελευθερώνουν σταδιακά την ενέργειά τους. Θα προτιμούσα έναν σεισμό γύρω στους 5,2-5,3 Ρίχτερ για ταχύτερη εκτόνωση. Ένας σεισμός στα 5,5 Ρίχτερ δεν αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο νησί», ανέφερε αρχικά στην τηλεόραση του MEGA.
Στη συνέχεια, ο κ. Λέκκας πρόσθεσε: «Η πιθανότητα να συμβεί σεισμός 6 Ρίχτερ ή μεγαλύτερος είναι πολύ μικρή. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και δεν χρειάζεται να επικρατεί πανικός για αποχώρηση από το νησί. Παρατηρώ ότι οι περισσότεροι που φεύγουν είναι αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Οι σεισμοί αυτοί συμβαίνουν σε βάθος 15 χιλιομέτρων, γεγονός που είναι σημαντικό για τη σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Το βάθος του σεισμού προσδιορίζει το σεισμικό ρήγμα, και αυτό είναι κρίσιμο, καθώς έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων στην περιοχή που απαιτεί ακριβή υπολογισμό.»
Αναφορικά με την εκτίμηση του σεισμού και τη σύνδεση του με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ο κ. Λέκκας δήλωσε: «Το επίκεντρο του σεισμού φαίνεται να μετατοπίζεται ΒΑ προς την Αμοργό. Αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται από τη Σαντορίνη, κάτι που είναι θετικό, αλλά κατευθύνεται προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν είναι τόσο ευάλωτη όσο η Σαντορίνη. Οι συνέπειες ενός σεισμού θα είναι μικρότερες εκεί. Δεν υπάρχει καμία σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, αν και αυτή συνεχίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εκτιμούμε ότι για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, απαιτούνται περίπου 17.000 χρόνια. Το ηφαίστειο εκρήγνυται περιοδικά τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια, ενώ οι μικρότερες δραστηριότητες είναι πολύ πιο αργές.»
Όσον αφορά τους ήχους που ακούγονται τις τελευταίες ώρες στα νησιά, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι προέρχονται από επιφανειακές διεργασίες και όχι από τον σεισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ήχοι προέρχονται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων και η ένταση τους διαφέρει από τόπο σε τόπο. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό», είπε χαρακτηριστικά. «Αν ο σεισμός είναι σε κοντινές αποστάσεις, όπως 1-2 χιλιόμετρα, τότε μπορεί να ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν υπάρχει ήχος», τόνισε ο κ. Λέκκας.