Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για την πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού στην Τουρκία και την ενδεχόμενη επίδρασή του στην Ελλάδα.
Πιθανός Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Εκτιμήσεις του Ευθύμιου Λέκκα
Ο γνωστός καθηγητής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, υπάρχει μια ιστορική σύνδεση μεταξύ σεισμών στο ρήγμα της Ανατολίας και σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε τους σεισμούς του 1999 σε Νικομήδεια (Τουρκία) και Αθήνα, επισημαίνοντας ότι ο πρώτος φάνηκε να επηρεάζει τον δεύτερο, αντίθετα με μεταγενέστερο ισχυρό σεισμό στην Τουρκία σε διαφορετικό σημείο του ρήγματος.
Κίνδυνοι για την Κωνσταντινούπολη: Επιστημονικές Εκτιμήσεις
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εκτιμά έναν επικείμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στις διαστάσεις τμήματος του ρήγματος της Ανατολίας που δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Ένας τέτοιος σεισμός θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Κωνσταντινούπολη, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, θα μπορούσε να ισοπεδώσει:
- Το 1/3 των παλαιών κατασκευών
- Το 1/3 των νέων κατασκευών που δεν πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές
Ο μεγαλύτερος φόβος του καθηγητή Λέκκα είναι η εκτεταμένη ανθρώπινη έκθεση, δεδομένου του πληθυσμού των 17 εκατομμυρίων κατοίκων που ζουν σε μια σχετικά περιορισμένη αστική έκταση.
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πότε αναμένεται και η σύνδεση με την Ελλάδα
Αν και μετά τον σεισμό του 1999 υπήρχε η εκτίμηση για σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέχρι το 2020, αυτό δεν συνέβη. Ωστόσο, ο κ. Λέκκας τονίζει ότι όσο περνάει ο χρόνος, συσσωρεύεται περισσότερη ενέργεια στο ρήγμα, οδηγώντας σε πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού. Είναι «νομοτελειακό» ότι το συγκεκριμένο τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα ενεργοποιηθεί.
Ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής χρονική στιγμή, ένας μέσος όρος εμφάνισης ενός τέτοιου “δεύτερου” μεγάλου σεισμού, μετά από παρόμοια γεγονότα, εκτιμάται στα 2-3 χρόνια. Αφού εκδηλωθεί ο σεισμός, θα πρέπει να γίνει ενδελεχής ανάλυση για να υπολογιστεί εάν οι δυνάμεις του μπορούν να επηρεάσουν τον ελληνικό χώρο.
Δείτε περισσότερα στο βίντεο (από το 14:30):