Θεσσαλονίκη: Συναγερμός για Μεταπνευμονοϊό – Νοσηλεύεται 60χρονη

Ένα δεύτερο κρούσμα του ιού HMPV εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας προβληματισμό. Μια γυναίκα 60 ετών, με επιβαρυμένη υγεία, νοσηλεύεται σε καραντίνα.

Νέο Κρούσμα Μεταπνευμονοϊού στη Θεσσαλονίκη

Η γυναίκα είναι σύζυγος 70χρονου, ο οποίος νοσηλεύεται από την Τετάρτη στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», προσθέτοντας ανησυχία στην ιατρική κοινότητα.

Όπως μετέδωσε το OPEN, ο 70χρονος νοσηλεύεται από τις 3 Ιανουαρίου και η διάγνωση του HMPV επιβεβαιώθηκε με PCR τεστ. Παραμένει σε απομόνωση, λαμβάνοντας την απαραίτητη φροντίδα.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον HMPV

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι ο μεταπνευμονοϊός είναι γνωστός από το 2001 και πιθανόν κυκλοφορεί από τα μέσα του 20ου αιώνα. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, “η πλειονότητα του πληθυσμού έχει πιθανώς έρθει σε επαφή με τον ιό από μικρή ηλικία και φέρει αντισώματα. Ωστόσο, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς.”

Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι “ο κορονοϊός έγινε γνωστός εντός 10 ημερών από τις αρχές Ιανουαρίου 2020, χωρίς να υπάρχουν προηγούμενα αντισώματα στον πληθυσμό, ενώ η Κίνα είχε ήδη επιβάλει περιοριστικά μέτρα”.

Ιατρική εικόνα

Τι είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV);

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) είναι ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων και μολυσμένων επιφανειών.

Παρά την ήπια συνήθως πορεία της ασθένειας, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, ειδικά σε βρέφη, ηλικωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κρούσματα αυξάνονται, ιδίως στα παιδιά κάτω των 14 ετών στη Βόρεια Κίνα.

Ανακαλύφθηκε το 2001 από Ολλανδούς επιστήμονες, αν και πιθανώς επηρεάζει τον πληθυσμό εδώ και δεκαετίες. Τα CDC πιστεύουν ότι κυκλοφορεί τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι βήχας, πυρετός, ρινική συμφόρηση και κόπωση, με περίοδο επώασης τρεις έως έξι ημέρες.

Ιατρική φροντίδα

Αντιμετώπιση και Πρόληψη του HMPV

Σε αντίθεση με τον κορονοϊό, δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντιική θεραπεία για τον HMPV. Η αντιμετώπιση επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Περίπου το 80% των παιδιών μολύνονται από τον HMPV τουλάχιστον μία φορά έως την ηλικία των 5 ετών. Οι λοιμώξεις κορυφώνονται στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

“Ο HMPV είναι μέρος των συνηθισμένων αναπνευστικών ιών που εμφανίζονται κατά την χειμερινή περίοδο”, δήλωσε ο John Tregoning, ανοσολόγος και ειδικός εμβολιασμού στο Imperial College του Λονδίνου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα