Μια εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση πολιτών μέσω καφεμαντείας, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγαρέων. Η οργάνωση, τα μέλη της οποίας εξαπάτησαν έναν 72χρονο ημεδαπό τα τελευταία εννιά χρόνια, κατάφερε να του αποσπάσει πάνω από 850.000 ευρώ.
Η επιχείρηση εξάρθρωσης
Στις 13 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε μια οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή των Μεγάρων, όπου συνελήφθησαν τρία άτομα: δύο άνδρες ηλικίας 47 και 32 ετών και μια 50χρονη γυναίκα. Όλοι τους κατηγορούνται ως μέλη μιας εγκληματικής ομάδας που διέπραξε κατ’ εξακολούθησιν απάτες και είχε οικονομικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ. Επιπλέον, ο 47χρονος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για πλαστογραφία, ενώ αναζητείται ενός 52χρονου ατόμου που θεωρείται το τέταρτο μέλος της σπείρας.
Η εξάρθρωση της οργάνωσης προήλθε από καταγγελία του 72χρονου για απάτη μέσω καφεμαντείας. Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους δράστες και να τους συλλάβουν κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, την ώρα που είχαν ραντεβού με τον παθόντα για να παραλάβουν χρήματα.
Ο 72χρονος είχε γνωρίσει την 50χρονη το 2010. Εκείνα τα χρόνια, η γυναίκα παρουσίαζε τον εαυτό της ως καφεμάντισσα και προσέφερε πνευματικές συμβουλές. Με την πάροδο των ετών και αφότου δημιουργήθηκε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, η 50χρονη κατάφερε να εξαπατήσει τον άνδρα, υποστηρίζοντας ότι συνεργαζόταν με κορυφαίους “καθοδηγητές” από το εξωτερικό και, για το λόγο αυτό, απαιτούσε ολοένα και περισσότερα χρήματα.
Όταν ο 72χρονος αδυνατούσε να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις της 50χρονης, εκείνη τον παρέπεμπε στους άλλους δύο άνδρες, οι οποίοι λειτουργούσαν ως τοκογλύφοι. Έτσι, δάνειζαν μεγάλα χρηματικά ποσά με τους όρους που εκείνοι όριζαν.
Η βίαιη πλευρά της απάτης
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο 32χρονος χρησιμοποιούσε βία προκειμένου να αποσπάσει επιπλέον χρήματα από τον 72χρονο, εκμεταλλευόμενος το φόβο που είχε προκαλέσει στον τελευταίο. Παράλληλα, ο 52χρονος είχε συντάξει ένα προσύμφωνο όπου το διαμέρισμα του 72χρονου χρησίμευε ως υποθήκη για τα δάνεια.
Ο 47χρονος αποτελούσε τον κύριο συνεργάτη της 50χρονης και την σύστηνε στους δανειολήπτες ως πρόθυμοι να τους δανείσει χρήματα.
Η έρευνα εκ μέρους των αρχών αποκάλυψε ότι στην κατοχή του 31χρονου βρέθηκαν έγγραφα σχετικά με την ακίνητη περιουσία του παθόντα, όπως επίσης και τοπογραφικά σχέδια. Στον 47χρονο κατασχέθηκε ένα αυτοκίνητο ταξί που έφερε πλαστές πινακίδες.
Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα με τη δικογραφία να αποδεικνύει ότι το οικονομικό τους όφελος υπερβαίνει το -850.000- ευρώ.