Ο Καθηγητής Ευθυμίος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ειδικός στη Δυναμική Τεκτονική και Εφαρμοσμένη Γεωλογία, ανέλυσε το ζήτημα του Κηφισού και των πιθανών προβλημάτων στατικής επάρκειας που σχετίζονται με τις υπόγειες λίμνες στην κοίτη του ποταμού, σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ. Σχολιάζοντας την τρίτη υπόγεια λίμνη που εντοπίστηκε, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη στατικότητα της Εθνικής οδού, η οποία εκτείνεται πάνω από τον Κηφισό, όμως επεσήμανε την ανάγκη για έναν λεπτομερή έλεγχο από εξειδικευμένους πολιτικούς μηχανικούς.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Οι λίμνες είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε πλακοσκεπείς αγωγούς και εγκιβωτισμένα ποτάμια, καθώς η διαβρωτική δράση του νερού προκαλεί αρχικά φθορά στον πυθμένα. Αν και τα τοιχώματα του Κηφισού δεν φαίνεται να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα διαβρώσεων, η κατάσταση τους χρειάζεται επιβεβαίωση μέσω ενός ελέγχου από αρμόδιους, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια της κοίτης».
Ο κ. Λέκκας εξήγησε την αντίθεση αντοχής στη δομή του εγκιβωτισμού: η βάση του μεραθωνίου έχει διαφορετική αντοχή από τα τοιχώματα, τα οποία είναι επιφορτισμένα με άλλα βάρη. Σημείωσε επίσης ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τακτικούς ελέγχους, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν φθορές ή διαβρώσεις και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στην κατασκευή.
Η ανάγκη για καλύτερη συντήρηση
Σε κάποια άλλη στιγμή της συζήτησης, τόνισε πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος, κυρίως λόγω της υψηλής κυκλοφορίας στην περιοχή. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην έλλειψη συντήρησης των έργων στην Ελλάδα: «Συνήθως, τα έργα αφήνονται στην τύχη τους χωρίς να γίνονται ελέγχοι μετά την κατασκευή τους. Ωστόσο, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής των γεφυρών και ανάπτυξης συστημάτων παρακολούθησης για την αποτύπωση των παραμορφώσεων». Να σημειωθεί ότι, αν και γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της καλύτερης παρακολούθησης, η φιλοσοφία του σχεδιασμού των έργων χρειάζεται κι αυτή να βελτιωθεί.
Αναφορικά με τον κίνδυνο να δούμε σκηνές τύπου Βαλένθια στην Ελλάδα, ο κ. Λέκκας προειδοποίησε ότι, με βάση τις παρούσες αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες, πρέπει να επανασχεδιάσουμε τις υποδομές μας. «Η φύση έχει αλλάξει και εμείς θα πρέπει να ενημερώσουμε την κατανόηση μας σε σχέση με τα φυσικά φαινόμενα και τις διεργασίες που εξελίσσονται. Το παράδειγμα της Βαλένθια ανατρέπει τις παραδοσιακές αρχές σχεδίασης και μας καλεί να αναθεωρήσουμε», κατέληξε.