Φέτος φαίνεται ότι τα πράγματα στην αντιπυρική προστασία φαίνονται καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, παρά το γεγονός ότι έχουν εκδηλωθεί 4.500 φωτιές, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Σε συνέντευξή του στο Open, δήλωσε ότι οι καμένες δασικές εκτάσεις είναι μειωμένες κατά 24% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών, αγγίζοντας μόλις 14.300 στρέμματα, σε αντίθεση με τα 116.000 στρέμματα που είναι ο συνήθης μέσος όρος.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει από όλους τους εμπλεκόμενους στην πυρόσβεση, όπως πυροσβέστες, εθελοντές, δασάρχες, τοπικές αρχές και Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο αντίκτυπος των προσπαθειών αυτών ήταν ιδιαίτερα εμφανής, ιδίως όταν συγκρίνουμε την κατάσταση στην Ελλάδα με δραματικές φωτιές, όπως αυτές που εκδηλώθηκαν στην Πορτογαλία, όπου πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν σε λίγες ημέρες και επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το νέο σχέδιο δράσης για τις φωτιές
Ο υπουργός ανέφερε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, επισημαίνοντας ότι η πρόληψη και η γρήγορη αντίδραση είναι καθοριστικές. «Πρέπει όλοι να είμαστε στο πεδίο έγκαιρα, η συνεργασία είναι το παν» είπε, συμπληρώνοντας ότι οι οργανωμένες κοινές εκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το χειμώνα απέδωσαν καρπούς. ΗΥιοθέτηση νέας τεχνολογίας, όπως τα drones που παρακολουθούν διαρκώς την κατάσταση, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών.
Ακόμη, την κυβερνητική δέσμευση υποστηρίζει η χρηματοδότηση 2,1 δισ. ευρώ για την Πολιτική Προστασία, με έργα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ήδη σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται νέες προμήθειες για τον εξοπλισμό των πυροσβεστικών Δυνάμεων, όπως νέα Canadair, ελικόπτερα και πυροσβεστικά οχήματα.
Ο κ. Κικίλιας επισήμανε επίσης ότι γίνονται συνεχώς προσλήψεις για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας. Υπογράμμισε τη σημασία εκπαίδευσης στα σχολεία σχετικά με τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, λέγοντας πως οι πολιτικοί πρέπει να κρίνονται από τις πράξεις τους και όχι από τις λόγες τους.
«Το πιο σημαντικό για τον πολίτη είναι να γνωρίζει ότι είναι στο πλευρό του, να τον υποστηρίζει και να του παρέχει λύσεις στα προβλήματά του», κατέληξε ο υπουργός.