Ο Θοδωρής Κολυδάς εκφράζει: «Τα ορογραφικά νέφη είναι η πιο συνήθης μορφή των lee waves, τα οποία είναι εσωτερικά κύματα βαρύτητας στην ατμόσφαιρα».
Στη συνέχεια, ο κ. Κολυδάς εξηγεί τις lee waves ως τις περιοδικές μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, της θερμοκρασίας και του ύψους σε ρεύματα αέρα, που προκύπτουν από κάθετη κίνηση, όπως η ανύψωση που προκαλεί ο άνεμος όταν συναντά βουνά ή οροσειρές. Η ενίσχυση των ανέμων στα χαμηλότερα και μεσαία επίπεδα της ατμόσφαιρας, ιδιαίτερα στα βουνά της Δυτικής Τουρκίας και σε άλλα μικρότερα βουνά που βρίσκονται πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο (όπως ο Πράμνος στην Ικαρία και ο Κερκετέας στη Σάμο) έχει συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του εντυπωσιακού φυσικού φαινομένου.
«Για την ύπαρξη ενός κύματος βαρύτητας, είναι απαραίτητη μια συγκεκριμένη κατακόρυφη ατμοσφαιρική δομή. Ένα σημαντικό στοιχείο της δομής αυτής είναι η παρουσία μιας έντονης αναστροφής σε χαμηλά επίπεδα (δηλαδή, ενός στρώματος όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με το ύψος). Αυτή η αναστροφή έχει διπλό ρόλο στη διάδοση του κύματος. ΑυFirstly, it allows the wave to continue propagating horizontally while maintaining its energy, and secondly, it prevents the vertical dispersion of the wave’s energy, which in turn hinders the wave’s spread.» καταλήγει ο κ. Κολυδάς.
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά για τα lee waves στο Αιγαίο
🌊🌊🌊 LEE WAVES ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ✅ Στη μετεωρολογία, τα #Lee_Waves είναι ατμοσφαιρικά στάσιμα κύματα. Η πιο κοινη μορφή είναι τα ορογραφικά νέφη, τα οποία είναι κύματα εσωτερικής βαρύτητας της ατμόσφαιρας. Αποτελούν περιοδικές αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης, της θερμοκρασίας και… pic.twitter.com/Jw0DfPLyRi
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) November 25, 2024