Κρύες μέρες φαίνεται ότι θα βιώσουμε στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, ενώ η γειτονική Τουρκία θα αντιμετωπίσει την πραγματική βαρυχειμωνιά, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με το Weather Analysis Greece,
οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αρχίζουν να αλλάζουν από τη Δευτέρα 3 του μήνα, καθώς μια διαταραχή από τα δυτικά θα φέρει βροχές την 3η και 4η ημέρα του μήνα και πιθανές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά την Τρίτη.
Μάλιστα, την Δευτέρα το βράδυ είναι πιθανό να δούμε χιόνια να πέφτουν και σε πιο χαμηλές περιοχές, αν και αυτό θα είναι πρόσκαιρο. Από τη Δευτέρα το βράδυ, αναμένεται να έρθουν και ψυχρές αέριες μάζες από το βορρά, οι οποίες θα καλύψουν σταδιακά όλη την Ελλάδα.
Αυτές οι μάζες θα μας συνοδεύσουν για αρκετές ημέρες (ίσως και μέχρι 10) καθώς ο Σιβηρικός αντικυκλώνας θα διατηρεί μια σταθερή ροή ψύχους. Ο συγκεκριμένος αντικυκλώνας, ενισχυμένος από μια μικρή κίνηση στα Σκανδιναβικά, θα μας επηρεάσει σχεδόν συνεχώς.
Ωστόσο, καθώς ο αυλός της κακοκαιρίας φαίνεται να παραμένει μακριά μας, ανατολικά στην Τουρκία, οι ισοβαρείς στην ελληνική επικράτεια θα είναι αραιές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες συγκλίσεις ανέμων, ούτε σημαντικά φαινόμενα lake effect στις ηπειρωτικές περιοχές. Πρέπει να προσθέσουμε ότι οι περιοχές που θα έχουν περισσότερο υετό θα είναι αυτές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα.
Η πλειοψηφία των ηπειρωτικών λαών πιθανότατα θα απολαύσει περισσότερη ηλιοφάνεια, εκτός από τις βόρειες περιοχές που θα έχουν λιγότερη ηλιοφάνεια λόγω των καιρικών κλεισιμάτων.
Ο ήλιος θα είναι παρών, αλλά με αρκετό κρύο. Στις μεσημεριανές ώρες μπορεί να αισθανόμαστε κάπως θερμότεροι, αλλά τα πρωινά και τα βράδια οι θερμοκρασίες θα παραμένουν χαμηλές και υπάρχει πιθανότητα παγετού.
Συνεπώς, οι χιονοπτώσεις μετά την Τρίτη θα είναι περιορισμένες, ενώ ο υετός συνήθως θα εκδηλώνεται σε μορφή χιονιού στις ορεινές περιοχές και ως βροχή σε χαμηλότερες, με ελάχιστες πιθανότητες να φτάσει και στις πεδινές περιοχές.